Bouw Goldwyn Femmy fokt fenomenaal

categorie Stierennieuws
16
jan
2019
0
Reacties
Bouw Goldwyn Femmy
De nazaten van Bouw Goldwyn Femmy (v. Goldwyn) worden veel gebruikt in het CRV-fokprogramma

De koefamilie van Bouw Goldwyn Femmy is niet zomaar een koefamilie. Dat blijkt uit de vele stiermoeders en stieren die CRV nog steeds gebruikt in haar fokprogramma. Opvallend aan de Bouw Goldwyn Femmy-familie is dat nakomelingen zich vaak in toplijsten plaatsen, ook dikwijls als dochtergeteste stieren. Op het Delta-testbedrijf Van Gastel in Nispen excelleren de vrouwelijke nazaten van Bouw Goldwyn Femmy. Het verhaal over deze zeer sterk fokkende koefamilie.

Bouw Goldwyn Femmy is een achterkleindochter van de beroemde Ralma Juror Faith (v. Juror). In Nederland heeft Faith haar visitekaartje afgegeven via haar bekende kleinzoon Ralma O-Man CF Cricket (v. O Man). Aan de basis van de Femmy-familie staat haar fokker, Jan Bouw uit Putten. Hij fokte uit Femmy en haar nazaten diverse stieren en stiermoeders. Femmy zelf heeft hij enige jaren geleden verkocht. Bij haar nieuwe eigenaar in Engeland is ze zelfs excellent ingeschreven.

 

Lijstaanvoerders uit Femmy

Femmy is de moeder van fokstier Bouw Snowfever. Hij is in Nederland en Vlaanderen veel gebruikt en scoort nog altijd 335 Inet en 111 totaal exterieur. Daarnaast zijn uit Femmy’s dochters en kleindochters diverse uitstekende stieren gefokt, bijvoorbeeld fokstier Bouw Rocky (v. Shamrock). Deze kleinzoon van Femmy staat hoog in de lijst van dochtergeteste stieren. Hij heeft sterke fitnesseigenschappen en zeer hoge fokwaarden voor persistentie (112) en laatrijpheid (112). Dat zorgt voor een aantrekkelijke 282 NVI en een hoge levensduur.  Zijn eerste dochters produceren in de derde lactatie en zijn er verantwoordelijk voor dat hij qua levensduur lijstaanvoerder is.

Twee andere kleinzonen van Femmy, Bouw Final (v. Danno) en Bouw Finder (v. Balisto), komen uit dezelfde moeder: Bouw Epic Finola (zie stamboom). Beide stieren zijn veel gebruikt in het CRV-fokprogramma. De Finaldochters zijn goed producerende, sterke en gezonde vaarzen. Final scoort met zijn eerste 179 ingeschreven dochters een aantrekkelijke 109 voor uiers, 111 voor benen en 111 totaal exterieur.
Bij de hoornloze stieren is een achterkleinzoon van Femmy vertegenwoordigd in de top voor NVI. Het betreft de homozygoot hoornloze stier Delta Fair PP (v. Rafter P).

stamboom Bouw Goldwyn Femmy
‘Koe van de toekomst’

Ook de vrouwelijke nakomelingen van Bouw Goldwyn Femmy doen van zich spreken. Een aantal van hen is te vinden op Delta-testbedrijf Van Gastel in Nispen.  Thijs van Gastel is goed te spreken over deze dieren: ‘Ze melken persistent en hebben mooie uiers.’ Delta Felice (AB 86), een volle zus van Snowfever, presteerde indrukwekkend in Nispen. Ze produceerde in twee lijsten in 1501 dagen 67.962 kg melk met 3,80% vet en 3,63% eiwit, resulterend in 135 lactatiewaarde. ‘Felice was een super melkkoe met een heel goed uier. Ze gaf gemakkelijk heel veel melk met een hoog eiwitpercentage en hield dat lang vol. Ze gaf een jaar na afkalven nog zo’n 50 liter. In beide lactaties hebben we daarom gewacht met haar drachtig maken. Zo’n koe is voor mij de koe van de toekomst.’ Delta Felice is uiteraard door CRV benut in het fokprogramma.

Delta Felice

Delta Felice (AB 86), in haar tweede lactatie, terwijl ze 65 liter melk per dag gaf

Fay-lijn op alle fronten sterk

Een andere Femmy-nazaat die de aandacht trekt bij Van Gastel is haar kleindochter Delta Fay. Nadat ze als donor was benut, kwam ze in januari 2014 als drachtige pink naar Nispen. Inmiddels heeft ze in haar vijfde lactatie in 305 dagen 13.311 kg melk met 4,29% vet en 3,60% eiwit geproduceerd. Haar exterieur werd van 86 punten als vaars opgewaardeerd naar 89 punten als vijfdekalfs. ‘Ze heeft een indrukwekkend zijaanzicht met veel rib, een goed kruis, knap uier en beste benen’, vertelt Thijs. ‘Ze staat helaas droog tijdens de komende wintershow in Etten-Leur. Maar haar Reflectordochter heeft vergelijkbare kwaliteiten is zeker een kandidate om mee te doen.’ Deze Grant D Fay (AB 86) wordt na 100 dagen voorspeld op 9.789 kg melk met 4,59% vet en 3,57% eiwit. Ze heeft drie nakomelingen in opfok die veelbelovend zijn. Kortom, ook in de toekomst horen we voldoende over de familie van Bouw Goldwyn Femmy!

Delta Fay

Delta Fay (v. Shamrock x MOM Feline) (AB 89), veelgeefster en grootmoeder van aanstormend talent in opfok