Abundant P Rf, jong multi-talent met overvloed aan historie

categorie Stierennieuws
28
okt
2019
0
Reacties
Abundant
Abundant P rf (v. Ranger)

Nieuwkomer Delta Abundant P Rf is een van de populairste nieuwe stieren. De combinatie van zijn profiel, roodfactor en hoornloosheidsfactor verklaart een deel van zijn populariteit. Zijn fantastische koefamilie ongetwijfeld ook. Wat zijn de ervaringen van Arjen Vernooij van het Delta-testbedrijf in Schalkwijk, die al diverse generaties uit de van oorsprong Vlaamse koefamilie heeft gemolken en nog steeds melkt?

Het is 2004. Op de Agribex, de nationale keuring in Brussel verschijnt de inmiddels bekende Suzan (Ex 91). Deze Stadeldochter van Robert en Jacob de Craene uit het Vlaamse Evergem wordt nationaal kampioene bij roodbont. Haar moeder, de excellent ingeschreven Licadochter Joyce was zes jaar lang aanvoerster van het indexklassement in Vlaanderen. Suzans dochter van Lightning wordt in datzelfde jaar door Jan Kolf uit Woudrichem naar Nederland gehaald. De daaropvolgende winter debuteert de met 89 punten ingeschreven Alumette in de West-Brabantse Wintershow. Behalve showallure ten top produceert deze familie ook nog eens van hoog niveau en dat wekt foktechnische belangstelling van CRV. Alumettes zoon DCH Almighty zou later tot fokstier promoveren. Uit een andere spoeling met duurzaamheidsstier Mascol wordt Delta Alana geboren. De verwachtingen zijn op meerdere vlakken hoog gespannen.

 

‘Af en toe iets aparts’

Delta Alana kwam als testvaars naar Delta-testbedrijf Vernooij. ‘Alana was altijd een blikvanger en werd elk jaar beter’, vertelt Arjan. ‘Ze werd na haar optreden op de NRM excellent ingeschreven én ze werd bij ons honderdtonner. De nafok van Alana is altijd goed, vaak uitmuntend.’ De door Vernooij gefokte dieren uit Alana krijgen de naam Alumette mee, de naam van Alana’s moeder. De koefamilie kenmerkt zich door prima werkbare koeien met heel goede uiers en benen.
Op het bedrijf van Vernooij strijden vooraanstaande koefamilies voortdurend voor bestaansrecht met nieuwe Delta-testvaarzen. ‘De concurrentie is hevig’, legt Arjan uit. ‘Maar de Alumette-koefamilie handhaaft zich steeds en levert bovendien nog af en toe een keuringstopper. Daarnaast heb je met roodbont en hoornloos af en toe iets aparts.’
(tekst gaat verder onder de foto)

Alana, betovergrootmoeder van Abundant P Rf

Delta Alana (v. Mascol), excellente honderdtonner en betovergrootmoeder van Abundant P Rf

 

Keuringsgenen doorgegeven

Alana heeft bij Vernooij 119.990 kg melk geproduceerd en nam jaarlijks deel aan de wintershow in Houten, ze liep daar steevast in het laatste viertal. Dat Alana deze showkwaliteiten kon doorgeven werd duidelijk bij een roodbonte Amorkleindochter van de Merwehoeve van vof De Groot in Herwijnen. Op de Merwehoeve groeide een Delta Satelliet-embryo van Alana x Bertil uit tot de moeder van een absolute keuringstopper: Merwehoeve Alana 5. Zij werd kampioene op de HHH-show in 2016 en kampioene middenklasse op de NRM 2017. Op de keuring in Hoornaar in oktober 2019 behaalde Alana 5 de kampioenstitel én stonden vijf van haar dochters in de kampioenskeuring bij het jongvee.
(tekst gaat verder onder de foto)

Merwehoeve Alana 5 (v. Amor), kampioene HHH-show in 2016, kampioene middenklasse NRM 2017.

 

Een met 88 punten gewaardeerde Whatsappdochter uit Alana uit een natuurlijke dracht, Hedra Alumette 600, behaalde als kalf, pink en jonge koe kampioenstitels op de show in Cothen en werd als donor ingezet voor het fokprogramma. Arjen heeft daaruit kalveren van Fun P en Jetski lopen.

 

Allround van hoog niveau

Een eerdere Jerudodochter uit Alana, de met 87 punten ingeschreven Delta Alumette 4 heeft bij Vernooij in vijf lactaties 66.760 kg melk geproduceerd met 4,29% vet en 3,64% eiwit. Vernooij is zeer te spreken over haar en over de huidige prestatie van haar eveneens roodbonte dochter Alumette 523 (v. Colorado). Arjen: ‘Alumette 523 produceert in haar derde lijst met 111 lactatiewaarde en is haar 86 punten dik waard.’
Uit een spoeling van Alumette 4 met Riethil Chanel worden de grootmoeder van Abundant P Rf en de (inmiddels dochtergeteste fok)stier Hedra Allround geboren. Allround laat met zijn op dochterinformatie gebaseerde fokwaarde zien dat hij zijn naam heeft waargemaakt. Hij behoorde een aantal jaar tot de hoogste fokstieren van de roodbonte kaart.
(tekst gaat verder onder de foto)

Delta Alumette 4, overgrootmoeder van Abundant P Rf

Delta Alumette 4 (v. Jerudo), dochter van Alana en overgrootmoeder van Abundant P Rf

 

Persistente krachtpatsers

Abundant P Rf vererft een flinke plas (+1660 kg) melk en combineert dat met een vlak vetpercentage en een licht plusje voor eiwit. Dit resulteert in 434 Inet. Zijn merkers voorspellen goed ontwikkelde dochters met een brede voorhand en veel inhoud. Ook de kruizen zijn bovengemiddeld breed en liggen goed. Met een conditiescore van 104 kunnen zijn dochters de productie vlot aan en ze houden het goed vol (persistentie 105). Zijn moeder laat eenzelfde beeld zien. De roodbonte Delta Abby (v. Fun P) is op het Delta-testbedrijf van de familie Vernooij in Schalkwijk een krachtige verschijning die zeer persistent gehaltenrijke melk produceert. Arjen Vernooij over Abundant: ‘De power heeft hij zowel van vader Ranger als van moeder Abby meegekregen’.
(tekst gaat verder onder de foto)

Delta Abby (v. Fun P), moeder van Abundant P Rf

Delta Abby (v. Fun P), moeder van Abundant P Rf

 

Topexterieur en gemakkelijk te managen

De exterieurvererving van Abundant P Rf is met 115 voor uier en 112 voor benen, resulterend in 117 voor totaal exterieur, van bijzonder hoog niveau. De scores voor vooruieraanhechting, voorspeenplaatsing en uierdiepte zijn fenomenaal, waarbij achterspeenplaatsing 100 de deur naar robotmelken open laat. Dat fraai en gezond prima samengaan laat zijn uiergezondheid 111 en klauwgezondheid 104 zien. Ook vruchtbaarheid past met 104 in dat rijtje. Van de dochters van Abundant P Rf wordt voorspeld dat ze gemakkelijk worden geboren (104) en ook nog eens gemakkelijk afkalven (108). Wat zeker ook bijdraagt aan gemak is dat bij gebruik op gehoornde koeien de helft van de nakomelingen van Abundant P Rf hoornloos blijft. Met een levensduurfokwaarde van 772 dagen blijven ze bovendien een jaar lang lopen dan gemiddeld.

 

Vertrouwen in Abundant

De overvloed aan historie verklaart bij deze familie het succes op vele fronten van deze koefamilie. Bij de jongste generatie treffen we het volle zusje van Abundant P Rf. Ze is geboren uit de natuurlijke dracht van Delta Abby. Ze staat bij Arjen op stal en is wellicht de volgende loot uit deze lijn met showallures. Arjen: ‘Terwijl we van een jonge stier normaal gesproken vijf doses gebruiken, hebben we van Abundant twintig rietjes gebruikt. Dat geeft wel aan dat we vertrouwen hebben in deze stier.’

 

Arjen Vernooij