Voerefficiëntie

Voordelen

  • 10% meer melk met dezelfde voerkosten
  • Fokwaarde gebaseerd op échte voeropnamedata van ruim 7.000 koeien
  • Ruim aanbod betrouwbare stieren (85-90%)

CRV introduceerde per 1 december 2020 een unieke fokwaarde voerefficiëntie. Als enige bedrijf ter wereld hanteren wij een fokwaarde die is gebaseerd op échte voeropnamedata. Op dit moment verzamelen we dagelijks van ruim 1.800 lacterende koeien de voeropnamedata. In combinatie met de reeds verzamelde data van ruim 7.000 Nederlandse en Vlaamse koeien levert dit de meest betrouwbare fokwaarde in de sector op.

 

Efficiënte en duurzame veeteelt

Efficiënte en duurzame koeien leveren zowel veehouders als de maatschappij directe winst op. De voerkosten vormen ongeveer 60% van alle variabele kosten om melk te kunnen produceren. Fokken op voerefficiëntie levert gemiddeld een besparing op van 10% van de voerkosten. Daarnaast heeft een efficiënte benutting van het voer ook een positief effect op het milieu door minder uitstoot van broeikasgassen en minder inzet van schaarse grondstoffen.

 

CRV, koploper in voerefficiëntie

Als eerste fokkerijorganisatie is CRV in 2017 gestart met het op grote schaal meten van de voeropname van melkkoeien op 5 praktijkbedrijven om uiteindelijk de voerkosten voor de melkproductie te verlagen. Op dit moment verzamelen we dagelijks van ruim 1.800 lacterende koeien de voeropnamedata. Hiermee is CRV koploper in het koploper in het verzamelen van échte voeropnamedata.

 

Meer winst door meer melkgeldinkomsten

Het gebruik van de fokwaarde voerefficiëntie levert al snel 10% meer melk op met dezelfde voerkosten (gebaseerd op de levensproductie van een koe).

 

Voerefficiëntie: de hoeveelheid melk die een koe produceert per kg voer

25% more milkEen gemiddelde koe in het testprogramma van CRV produceert 1,46 kg FPCM per kg voer. Dit varieert sterk per koe (1,1 – 1,9) en kudde (1,2 – 1,6). De 25% beste koeien voor voerefficiëntie binnen de veestapel hebben produceren 0,4 tot 0,5 kg melk meer met dezelfde hoeveelheid voer dan de 25% laagste koeien voor voerefficiëntie. Inzet van efficiëntere koeien zorgt bovendien ook voor minder mest en methaanuitstoot.

 

Hoge betrouwbaarheid van fokwaarde

In ons actuele stieraanbod is gemiddelde betrouwbaarheid van de fokwaarde voerefficiëntie bij CRV dochtergeteste stieren 85 tot 90%. Dat is het resultaat van de metingen op de praktijkbedrijven. Sinds 1 december kunnen veehouders stieren selecteren op basis van deze nieuwe fokwaarde.

 

Stier Fokwaarden voerefficiëntie
Endless RF 112
Jacuzzi 112
Lawrence 110
G-Force* 109
Nominator 108
Founder 108
Anreli* 108
Recording PP 108
Altitude 107
Simplist P 107

*Dochtergetest

Contact

Meer weten over voerefficiëntie? Neem vandaag nog contact op met onze klantenservice of vraag uw eigen veestapeladviseur.

Ervaringen

‘Op een gezonde manier meer uit de koeien halen’
Thijs van Gastel, melkveehouder

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR