Kruisen

Deskundig advies over passende rassen

Voordelen

koeien aan voerhek
  • Gericht werken aan de veestapel van uw wensen
  • Persoonlijk advies
  • Alle populaire rassen voorhanden

Goed kruisen vraagt veel kennis en kunde. CRV geeft advies dat u verder helpt en beschikt bovendien over sperma van alle rassen.

Gericht kruisen rendeert
Veel melkveehouders kiezen voor het kruisen van hun dieren met andere rassen om zo de gezondheid en levensduur van hun veestapel te verbeteren. Probleemloze koeien, daar is het immers zoveel plezieriger mee werken. Met de hulp van een CRV-specialist werken ze aan sterke en weerbare koeien die lang blijven presteren. Ideaal als een bedrijf sterk groeit en er minder tijd is voor de individuele dieren.

Strategie
Er zijn verschillende strategieën mogelijk. U kunt kruisen met de gehele veestapel, of met een deel ervan. Met een of meerdere rassen en met een vast kruisingsschema, of door per individuele koe te bepalen welk ras en welke stier het best past. In het laatste geval zal onze fokkerijadviseur, aan de hand van uw fokdoel en specifieke koekenmerken, de beste match vinden. Met FokkerijAdvisering bent u verzekerd van een maximaal fokresultaat.

Welke kruising?
De kracht van kruisen berust grotendeels op het heterosiseffect. Dat zorgt voor meer vitaliteit en gezondere dieren met een hogere vruchtbaarheid. In de eerste generatie (F1) is dit effect optimaal.

Bij kruisen zijn er verschillende manieren om uw doel te bereiken. Belangrijke vraag: wat ga ik na de eerste generatie doen? Zorg voor een langetermijnvisie. Van de stier die u vandaag inzet, ziet u immers pas over drie jaar resultaat. Neem de tijd om te bepalen welke vorm van kruisen bij u past:

  • verdringingskruising
  • veredelingskruising
  • twee-, drie- of vierwegkruising
  • kruisen per kenmerk

CRV helpt
Succesvol kruisen vraagt om een gerichte stierkeuze en om kennis van het effect van kruisen. Dat is allesbehalve eenvoudig. In een gesprek met u zet onze specialist de inrichting van uw bedrijf, uw veestapel, uw doelen en eisen op een rij. Doordat hij precies op de hoogte is van de prestaties en mogelijkheden van de verschillende rassen, kan hij u gericht adviseren over de kruisingen die u het beste resultaat opleveren.

Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!

Verdringingskruising
Door bij het insemineren telkens voor hetzelfde nieuwe ras te kiezen, verdringt u als het ware het oude ras. Door verdringingskruising worden de kenmerken van het nieuwe ras steeds sterker in uw veestapel verankerd. De heterosis die in eerste instantie ontstaat, verdwijnt uiteindelijk ook weer naarmate de veestapel steeds vaker gekruist wordt met het nieuwe ras.

Rotatiekruising
Andere bekende kruisingsstrategieën zijn de twee- en de driewegkruising. Hierbij kruist u in een vaste volgorde met twee, dan wel drie rassen. Er kunnen zelfs tot vier rassen worden ingezet, het liefst rassen die genetisch zo min mogelijk verwant zijn. Deze vormen zorgen na elke kruising weer voor heterosis.

Door bij elke paring een nieuw ras in te zetten zorgt u voor maximale heterosis. Het effect op vruchtbaarheid, vitaliteit, levensduur en andere gezondheidskenmerken is dan het grootst. Met meerdere rassen worden er ook meerdere gunstige kenmerken van deze rassen ingebracht. Groot voordeel: een rotatiekruising met bijvoorbeeld drie rassen geeft veel minder kans op inteelt. Het vraagt echter wel kennis van de verschillende rassen en aandacht voor de juiste stierkeuze.

Veredelingskruising
Om uw bestaande veestapel te veredelen kan een veredelingskruising uitkomst bieden. Hiervoor wordt één of hooguit twee keer met een ander ras gekruist en daarna fokt u weer verder met het oorspronkelijke ras. Zo brengt u een aantal sterke kenmerken van het nieuwe ras in uw veestapel in en worden de sterke eigenschappen samengevoegd. Het nadeel is dat de heterosis uit de eerste en eventueel tweede kruising ook langzaam weer verdwijnt bij het terugkruisen.

Kruisen per kenmerk
Een andere mogelijke strategie voor inkruisen is kruisen per kenmerk. Er wordt dan gekeken naar een bepaald kenmerk van de huidige koe dat verbeterd kan worden. Bij dit kenmerk wordt een ras gezocht dat dit specifieke kenmerk verbetert. Gevolg hiervan is dat er veel verschillende rassen worden gebruikt. Een kruisingsprogramma is bij deze strategie dan ook  bijna onmisbaar.

Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!

Interesse in het kruisen met andere rassen? Elk ras heeft zijn eigen kenmerken.

Ras Kenmerken
Holstein Hoge melkproductie
Goede exterieurkenmerken

Fleckvieh Goede vruchtbaarheid
Laag celgetal
Goede klauwgezondheid
Mrij Hoog vet- en eiwitpercentage
Hoge omzet en aanwas
Goede vruchtbaarheid
Jersey Goed geboortegemak
Laag inseminatiegetal
Hoge levensduur
Zweeds roodbont Goede gezondheidskenmerken
Hoog percentage eiwit
Goede uiergezondheid
Montbeliarde Goede vruchtbaarheid
Hoge omzet en aanwas
Laag celgetal
Brown Swiss Goede benen
Hoog eiwitpercentage
Goede vruchtbaarheid

Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!

Wilt u meer informatie of wilt u een vrijblijvend gesprek met een fokkerijadviseur?

Neem dan contact op met uw veestapeladviseur of bel met Klantenservice op 088 0024440.
Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!

 

Ervaringen

Arjan Booiijnk over kruisen
“Waarom kruisen? Je krijgt gewoon sterkere dieren en je hebt hierdoor veel minder werk”
Veehouder Arjan Booijink, Tubbergen

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR


Nieuws