Fokken op Maat

Met gemak meer rendement

Voordelen

Fokken op Maat - fokkerijaanpak met HerdOptimizer
  • Meer kilo's melk per kilogram fosfaat
  • Complete fokkerijaanpak
  • De beste kalveren aanhouden en betere paringen maken

Met Fokken op Maat kijken we naar de genetische aanleg van een vrouwelijk dier. De aanleg geeft een betrouwbaar beeld van wat het dier later gaat presteren, welke dieren u aanhoudt voor de opfok en welke paringen u zorgen voor betere nakomelingen. Alle informatie komt samen in een handig computerprogramma: HerdOptimizer.

Fokken op Maat helpt u met:

  • Het sneller realiseren van uw fokdoel, zoals het verhogen van de melkproductie, betere gehaltes, gezondere veestapel, beter exterieur.
  • Het verhogen van uw bedrijfsrendement, omdat u gerichter paringen kan maken en de genetisch mindere dieren uitsluit.
  • Gemak in het management, door maximaal inzicht te geven in de huidige en toekomstige aanleg van uw veestapel. Daarnaast krijgt u intensieve begeleiding van uw veestapeladviseur.

Met Fokken op Maat maakt u paringen met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid: Fokken op Maat geeft een kalfje een fokwaarde met de betrouwbaarheid van een derdekalfskoe (gemiddeld 65-70%).

Aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt kan een volledig en betrouwbaar overzicht worden gemaakt van de genetische potentie van een kalf. Maar merkeronderzoek is niet alleen een methode om genomic fokwaarden te bepalen, het geeft ook direct inzicht in de genetische aanleg van een kalf voor erfelijke kenmerken als roodfactor, hoornloosheid, A2-melk en kappa caseïne. Ten slotte wordt met merkeronderzoek de afstamming van een dier bevestigd. Als blijkt dat de afstamming volgens het DNA afwijkt van wat er staat geregistreerd, dan wordt dit automatisch aangepast.

 

‘CRV Fokken op Maat, de kortste weg naar een beter presterende veestapel met minder jongvee’

De investeringen voor Fokken op Maat bestaan uit een vast tarief per bedrijf per maand, een vast tarief per koe per maand en een bedrag per uitgevoerde merkertest.

Tarief Fokken op Maat Zonder SAP inclusief SAP
Per bedrijf per maand € 3,55 € 6,55
Per koe per maand € 0,20 € 0,33
Per uitgevoerde merkertest* € 26,60 € 26,60
Als deelnemer aan Fokken op Maat ontvangt u een korting van 30 procent* ten opzichte van een los uitgevoerde merkertest t.w.v. € 38,-.
Voor dit tarief krijgt u merkeruitslagen, de HerdOptimizer-applicatie en begeleiding door uw eigen adviseur.
Het is ook mogelijk Fokken op Maat direct te combineren met SAP.
U kunt ook van uw oudere dieren de genomic fokwaarde laten bepalen tegen het gereduceerde tarief van € 26,60 per test.

Veelgestelde vragen

Als deelnemer kunt u van de vrouwelijke holsteindieren op uw bedrijf een merkertest laten doen, zowel bij pasgeboren kalveren als bij oudere dieren. U kiest zelf welke dieren u wil laten onderzoeken.
In het laboratorium wordt uit het monster DNA geïsoleerd dat wordt onderzocht op merkers. Op basis van dit merkerprofiel en de afstamming berekent CRV genoomfokwaarden voor het dier.

De merkertest kan worden gedaan met een haarmonster of een oorbiopt (alleen bij pasgeboren kalveren). Op de pagina van de klantenservice staat uitleg over het nemen van de monsters.
Klik hier voor uitleg over het nemen van een haarmonster.
Klik hier voor uitleg over het nemen van een oorbiopt. 
Binnen drie weken is de uitslag van de merkertest te raadplegen via HerdOptimizer.

Op dit moment kunnen alleen vrouwelijke dieren met minimaal 6/8 holstein in de rasbalk merkergetest worden.

De merkertest geeft inzicht in genomic fokwaarden, erfelijke kenmerken en gebreken. Bovendien wordt de afstamming gecontroleerd.

De betrouwbaarheid van de fokwaarde die volgt uit de merkertest is gelijk aan die van een derdekalfskoe, ongeveer 65 procent. Ter vergelijking: een verwachtingswaarde op basis van alleen afstamming (zonder merkerinformatie) heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 35 procent.

Ja, deelnemen aan stamboekregistratie is een voorwaarde om aan Fokken op Maat mee te doen. Dieren moeten stamboekgeregistreerd zijn om een genomische fokwaarde te kunnen berekenen. De dieren hoeven niet per se allemaal stamboekgeregistreerd te zijn, maar uw bedrijf moet wel stamboekdeelnemer zijn.

HerdOptimizer is een online fokkerijapplicatie. In het programma HerdOptimizer kunt u de status van de merkertest volgen en de uitslag van de genomic test lezen, maar ook ziet u in hoeverre het dier afwijkt van haar koppelgenoten. Aan de hand van uw fokdoel krijgt u advies om uw dier aan te houden of toch maar beter te verkopen. Tegelijkertijd geeft de genoomtest inzicht in de genetische aanleg van het dier en of het erfelijke kenmerken heeft als roodfactor, hoornloosheid of A2-melk.

Dat kan, maar hoeft niet. Deelnemers van FokkerijData Plus hebben namelijk toegang tot HerdOptimizer (zonder meerkosten)

Bekijk hier meer FAQ over merkertesten en Fokken op Maat.

De volgende veehouders leggen u graag uit hoe zij Fokken op Maat hun bedrijf inzetten.

‘Fokken op Maat levert mij de koeien op die ik graag wil’

– Gerard Nijman

Lees Gerards verhaal hier

 

‘Fokken op Maat geeft meer inzicht in de fokkerij en geeft zekerheid’

– David de Jong

Lees Davids verhaal hier

 

‘Fokken op Maat geeft mij het inzicht om de juiste keuzes te maken’

– Glenn van Riel

Lees Glenns verhaal hier

Ga naar ‘Aanmelden Fokken op Maat’

Daar vind u ook meer informatie over de vervolgstappen na uw aanmelding!

Ervaringen

Fokken op Maat
‘In mijn fokkerij wil ik alle informatie gebruiken die beschikbaar is’
Melkveehouder Gerard Nijman, Stegeren (deelnemer Fokken op Maat sinds 2016)

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR