Fokken op maat

Met gemak meer rendement

Voordelen

Fokken op Maat - fokkerijaanpak
  • Meer kilo's melk per kilogram fosfaat
  • Complete fokkerijaanpak
  • De beste kalveren aanhouden en betere paringen maken

Veel veehouders willen hetzelfde: ieder jaar met de koeien vooruit boeren en onder aan de streep voldoende overhouden. Bedrijfsmanagement is complexer geworden en we hebben allemaal te maken met (fosfaat)wetgeving die nieuwe kaders stelt. Tegelijkertijd is iedere melkveehouder anders, met eigen ideeën, ambities en kwaliteiten. Met Fokken op Maat kiest u voor het gemak van een op maat gemaakte, resultaatverhogende fokkerijaanpak. Noem het ontzorgen in veestapelmanagement. Met de bonus van meer rendement.

 

Hoe het werkt

Aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt kan een volledig en betrouwbaar overzicht worden gemaakt van de genetische potentie van een kalf. Maar merkeronderzoek is niet alleen een methode om genomic fokwaarden te bepalen, het geeft ook direct inzicht in de genetische aanleg van een kalf voor erfelijke kenmerken als roodfactor, hoornloosheid, A2-melk en kappa caseïne. Ten slotte wordt met merkeronderzoek de afstamming van een dier bevestigd. Als blijkt dat de afstamming volgens het DNA afwijkt van wat er staat geregistreerd, dan wordt dit automatisch aangepast.

 

‘CRV Fokken op Maat, de kortste weg naar een beter presterende veestapel met minder jongvee’

De investeringen voor Fokken op Maat bestaan uit een vast tarief per bedrijf per maand, een vast tarief per koe per maand en een bedrag per uitgevoerde merkertest.

Tarief Fokken op Maat Zonder SAP inclusief SAP
Per bedrijf per maand € 3,55 € 6,35
Per koe per maand € 0,20 € 0,33
Per uitgevoerde merkertest* € 26,60 € 26,60
Als deelnemer aan Fokken op Maat ontvangt u een korting van 30 procent* ten opzichte van een los uitgevoerde merkertest t.w.v. € 38,-.
Voor dit tarief krijgt u merkeruitslagen, de HerdOptimizer-applicatie en begeleiding door uw eigen adviseur.
Het is ook mogelijk Fokken op Maat direct te combineren met SAP.
U kunt ook van uw oudere dieren de genomic fokwaarde laten bepalen tegen het gereduceerde tarief van € 26,60 per test.

Veelgestelde vragen

Als deelnemer ontvangt u voor elk holsteinvaarskalf dat op uw bedrijf wordt geboren automatisch een voorbedrukt zakje dat u met een haarmonster van uw dier kunt inzenden voor onderzoek. In het laboratorium wordt uit het monster DNA geïsoleerd dat wordt onderzocht op merkers. Op basis van dit merkerprofiel en de afstamming berekent CRV genoomfokwaarden voor het dier.

Behalve voor een haarmonster kunt u ook kiezen voor een oorbiopt. U ontvangt dan geen voorbedrukte, maar blanco sealbags en retourenveloppen. Aan het oorbiopt zelf is een levensnummer en barcode toegekend. U doet het biopt in de sealbag en vervolgens in de retourenvelop.

Binnen drie weken is de uitslag van de merkertest te raadplegen via HerdOptimizer.

Op dit moment kunnen alleen vrouwelijke dieren met minimaal 6/8 holstein in de rasbalk merkergetest worden.

De merkertest geeft inzicht in genomic fokwaarden, erfelijke kenmerken en gebreken. Bovendien wordt de afstamming gecontroleerd.

De betrouwbaarheid van de fokwaarde die volgt uit de merkertest is gelijk aan die van een derdekalfskoe, ongeveer 65 procent. Ter vergelijking: een verwachtingswaarde op basis van alleen afstamming (zonder merkerinformatie) heeft een betrouwbaarheid van ongeveer 35 procent.

Ja, deelnemen aan stamboekregistratie is een voorwaarde om aan Fokken op Maat mee te doen. Dieren moeten stamboekgeregistreerd zijn om een genomische fokwaarde te kunnen berekenen. De dieren hoeven niet per se allemaal stamboekgeregistreerd te zijn, maar uw bedrijf moet wel stamboekdeelnemer zijn.

HerdOptimizer is een online fokkerijapplicatie. In het programma HerdOptimizer kunt u de status van de merkertest volgen en de uitslag van de genomic test lezen, maar ook ziet u in hoeverre het dier afwijkt van haar koppelgenoten. Aan de hand van uw fokdoel krijgt u advies om uw dier aan te houden of toch maar beter te verkopen. Tegelijkertijd geeft de genoomtest inzicht in de genetische aanleg van het dier en of het erfelijke kenmerken heeft als roodfactor, hoornloosheid of A2-melk.

Dat kan, maar hoeft niet. Deelnemers van FokkerijData Plus hebben namelijk toegang tot HerdOptimizer (zonder meerkosten)

‘Fokken op Maat levert mij de koeien op die ik graag wil’

– Gerard Nijman

 

‘Fokken op Maat geeft meer inzicht in de fokkerij en geeft zekerheid’

– David de Jong

‘Fokken op Maat geeft mij het inzicht om de juiste keuzes te maken’

– Glenn van Riel

 

Ervaringen

Fokken op Maat
‘In mijn fokkerij wil ik alle informatie gebruiken die beschikbaar is’
Melkveehouder Gerard Nijman, Stegeren (deelnemer Fokken op Maat sinds 2016)

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR