Fleckvieh

Perfecte match voor uw kruisingsprogramma

Voordelen

Fleckvieh in de wei
  • Kies uit de beste fleckviehstieren
  • Kortere tussenkalftijd

Kruisen met fleckviehstieren wordt steeds populairder. Logisch: met zijn sterke en sobere bouw, goede vruchtbaarheid en uiergezondheid, en extra omzet en aanwas voegt fleckvieh een dimensie aan uw veestapel toe. CRV heeft voor u de beste fleckviehstieren in haar pakket. In ons kruisingsconcept CrossFit vindt u het kruisingstype dat bij u past (CrossFit-efficiency en CrossFit-gezondheid).

Sterk dubbeldoelras
Na holstein is fleckvieh het grootste ras ter wereld. Van oorsprong is het een zoogkoeienras met als basis de simmentaler. Strenge selectie vormde het ras tot een sterk en sober dubbeldoelras.

CRV heeft de afgelopen jaren serieus werk gemaakt van de fleckviehfokkerij. Met de aansluiting van ki-station Meggle in het Duitse Beieren kreeg CRV er veertig jaar ervaring in de fleckviehfokkerij bij. Via fokprogramma’s in Zuid-Duitsland en Tsjechië brengen we sperma van de beste fleckviehstieren ter wereld op de markt.

Voor melkveehouders die willen kruisen, bieden deze stieren volop kansen. Fleckvieh past goed in een kruisingsstrategie gericht op robuuste koeien met goede uiergezondheid, vruchtbaarheid, afkalfgemak en een voldoende hoge productieaanleg. In combinatie met de prima restwaarde van de koeien zal de populariteit van dit ras de komende jaren verder groeien.

Zuiver fleckvieh
Door de jarenlange ervaring van onze Duitse en Tsjechische collega’s heeft CRV ook ruime kennis in huis voor veehouders die voor een zuivere fleckviehveestapel kiezen. U mag op passend advies en topgenetica rekenen.

Overzicht erfelijke afwijkingen
Dankzij de grote populatie met een lage verwantschap was Fleckvieh lange tijd gevrijwaard van erfelijke gebreken. Dankzij de komst van DNA-technologie is men er bij Fleckvieh in geslaagd om in zeer korte tijd verschillende ongewenste mutaties te identificeren.

Ook heeft men er binnen Fleckvieh voor gekozen om al deze ongewenste mutaties te publiceren. Deze kennis moet dan worden gebruikt om zogenaamde “risicovolle paringen” te vermijden. Meer informatie over de erfelijke afwijkingen kunt u vinden op de site van het Fleckviehstamboek. Bekende erfelijke gebreken zijn nu (allen recessief):

  • Fleckvieh Haplotyp 5 (FH5)
  • Braunvieh Haplotyp 2 (BH2)
  • ZinkDefizienzLike-Syndrom (ZDL)
  • Fleckvieh Haplotyp 2 (FH2)
  • Zwergwuchs (DW)


Aanbod
 
 Bekijk ons aanbod fleckvieh

Interesse in kruisen met fleckvieh?
Ons kruisingsconcept CrossFit geeft diverse opties voor kruisen met fleckvieh (CrossFit-efficiency en CrossFit-gezondheid).

Wilt u meer informatie of hebt u vragen over de beste kruising en/of strategie voor uw fokdoel? Of wilt u een vrijblijvend gesprek met een adviseur fokkerij?

Neem dan direct contact op met uw veestapeladviseur of met Klantenservice op 088 0024440.

Ervaringen

referentie peter en sandra Roozen

‘Koeien waar ik geen trammelant mee heb en dat geeft werkplezier’

Veehouders Peter en Sandra Roozen, Hilvarenbeek

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR