Conventioneel sperma

Altijd de hoogste kwaliteit

Voordelen

Rietjes sperma bevroren in vloeibare stikstof
  • Voldoet altijd aan hoogste EU-kwaliteitseisen
  • Eenvoudig te bestellen vanuit VeeManager, CRV Dier of de shop

Wist u dat CRV-stieren, alleen al in Nederland, jaarlijks 2,5 tot 3 miljoen doses sperma produceren voor binnenlands gebruik en export? Elk rietje voldoet aan de hoogste EU-kwaliteitseisen. Dat vraagt om strakke protocollen en precieze planning in de productie.

Dekstallen
Vanuit het kantoor in Arnhem ontvangen de verschillende stierenstallen elke week een dekschema. Stieren springen één of twee keer in de week en uit één sprong worden gemiddeld 750 doses gehaald met een variatie van 300 tot 2.000 doses. In de dekstal wordt aan het ejaculaat alleen een conserveringsmiddel toegevoegd.

Het lab
Het Sperma Productie Centrum (SPC) in Deventer zorgt voor verdere verwerking. In het laboratorium ondergaat het sperma diverse testen, onder andere op:

  • Beweeglijkheid
  • Levensvatbaarheid
  • Uiterlijk van de zaadcellen

Ejaculaten die aan de eisen voldoen worden verder verwerkt. Het sperma wordt met conserveringsmiddelen en een vloeistof gemengd om in te kunnen vriezen. Het mengsel wordt afgevuld met minimaal 20 miljoen zaadcellen per rietje, waarna het sperma langzaam wordt afgekoeld.

Zeven uur na aankomst van het ejaculaat op het SPC zijn de rietjes klaar om in vloeibare stikstof te worden ingevroren. Alle gegevens voor elke partij zijn uiteraard vastgelegd.

Laatste fase
De totale spermaproductie van het SPC van vier weken gaat in één groot verzamelvat, dat vervolgens vier weken in quarantaine gaat. Mocht blijken dat er tijdens de productie iets mis was, bijvoorbeeld met de gezondheidsstatus van de stier, dan kan het sperma alsnog worden vernietigd. Na vrijgave gaat het sperma naar het naastgelegen distributiecentrum, waar het verzendklaar wordt gemaakt.

Het bestellen van sperma en het regelen van ki-dienstverlening is gemakkelijk de ki-opgave in VeeManager of via de app CRV Dier.

Bestellen van sperma kan natuurlijk ook via de webshop

Bellen kan ook altijd: 026-38 98 201 of 203 of 207.

Kijk voor meer informatie over sperma bestellen bij ki-opgave.

Ervaringen

Jos en Ingrid Knoef over levensduur
‘Betrouwbare fokwaarden vormen de basis voor duurzame fokkerij.’

Melkveehouders Jos en Ingrid Knoef, Geesteren

Klantenservice

088 00 24 440

BEL MIJ

Bel mij

MAIL ONS

Stuur ons een bericht

ZOEK UW VEESTAPELADVISEUR