Stieren voor een vitaal koppel koeien met economische topprestaties

categorie Persbericht
6
dec
2017
3
Reacties
Hoeve Triburg Rita (v. Cresendo), links, en Hoeve Triburg Hind 46 (v. Mobile), rechts, van M. van Mensvoort uit Emmer-Compascuum

De indexdraai van december toont een rijke selectie stieren, waarmee veehouders de vet- en eiwitproductie met gezonde koeien op een hoger niveau kunnen brengen. Zowel gehalteverervers als stieren met nadruk op melkproductie presenteren zich hierbij. Met vier zonen aan de top bij de zwartbonte genoomgeteste stieren laat Bouw Finder zien dat hij als stiervader een nadrukkelijke rol speelt.

Het is voor veel veehouders dé vraag: Hoe kan ik de productieruimte van mijn bedrijf efficiënt (*) benutten? Moderne koeien die een goede vet- en eiwitproductie combineren met een hoge levensduur en een goede gezondheid zijn daarop het antwoord.

Delta Treasure (Finder x G-Force, 424 NVI) is een van de stieren waarmee veehouders die moderne koeien kunnen fokken. Treasure is bij zwartbont de nieuwe lijstaanvoerder van de genoomgeteste stieren. Zijn vererving voor levensduur (+1158 dagen) is uitmuntend. Deze hoge levensduur, gecombineerd met een flinke melkvererving (+1030 kg), maakt dat hij torenhoog scoort voor Better Life Efficiëntie (+15%). Oftewel: zijn nakomelingen zullen in hun hele leven veel melk produceren van weinig voer.
Treasuredochters zullen zeer vruchtbaar zijn (106) met bijzonder goede (112) en gezonde uiers (114). Zijn totaalscore voor Better Life Gezondheid komt uit op een mooie +10%.

 Op dit moment zijn nog niet alle stieren die goed scoren in de indexdraai, terug te vinden in ons stierenaanbod. Delta Treasure en Delta Bouncer komen pas later beschikbaar.  

Treasure is een zoon van de populaire Insire Topstier Bouw Finder (Balisto x Epic), die als stiervader de top van genoomgeteste stieren domineert. Met +13% voor Better Life Efficiëntie en +8% voor Better Life Gezondheid is ook hij bij uitstek een stier die symbool staat voor het fokken van een gezond koppel koeien met economische topprestaties. In deze indexdraai verbeterde hij zijn eigen, toch al hoge, NVI-score (nu 379 NVI).

Stieren voor hoge gehalten

Delta Bouncer (Brentano x Jasper, 370 NVI) is een zwartbonte efficiëntietopper (+12% Better Life Efficiëntie), die opvalt door zijn hoge gehaltevererving (+0,34% vet en +0,24% eiwit). Hij vererft een uitstekende levensduur (+942 dagen), zeer goede uiers (111) en een zeer goede gezondheid (+9%). Zijn scores voor uiergezondheid (113), vruchtbaarheid (104) en geboortegemak (106) onderstrepen zijn kwaliteiten.

Ook de zwartbonte Zandenburg Fury (Balu x Danno, 360 NVI) vererft een flinke melkplas (+985 kg), gecombineerd met een mooie eiwitvererving (+0,23%). Zijn dochters zullen veel melk produceren uit weinig voer (+11% Better Life Efficiëntie) en met een score van 111 voor zowel uier als uiergezondheid is Fury een echte uierspecialist. Met 107 geboortegemak is hij zeer geschikt als pinkenstier en ook met de gezondheid (+7%) zit het helemaal goed.

Double W Ranger (Reflector x Snowfever cd, 335 NVI) combineert veel melk (+1229 kg) met positieve gehalten (+0,22% vet en +0,10% eiwit) en brengt daarmee flink wat melkgeld in het laatje (€ 387 Inet). De dochters van de zwartbonte Ranger zullen daar in hun leven relatief weinig voer voor nodig (+10% Better Life Efficiëntie) hebben. Hij geeft nakomelingen met zeer goede uiers (113) en benen (108) en een prima klauwgezondheid (105).

De dochtergeteste benen- én gehaltespecialist Horst Allard rf (Hunter x Fidelity, 234 NVI) is met +0,37% vet en +0,41% eiwit bij uitstek geschikt om in te zetten op koeien die een ondersteuning in de gehalten kunnen gebruiken. De dochters van deze roodfactorstier beschikken over uitstekende uiers (110) en benen (110) en gezonde klauwen (105).
(lees verder onder de foto)

Coba 3294 (v. Horst Allard), eig. A.J. & B.M. van Dee-Voorsluijs, IJzendoorn

 

Bij roodbont is het de dochtergeteste Delta Meteor-red (Stellando x Everspen, 238 NVI) die zich als extreme gehaltevererver laat zien. Dit geldt vooral voor zijn vetvererving (+0,80%), maar ook de eiwitvererving (+0,36%) mag er zijn. Meteordochters produceren de vele kilo’s vet en eiwit zeer efficiënt (+8%), ze zijn bijzonder vruchtbaar (110) en hebben zeer goede uiers (107) en benen (108).
(lees verder onder de foto)

Meteordochter Sientje 0333 van Mts. Groot-Hutten uit Geesteren

Hoornloosheid van hoog niveau

Delta Fair PP (Rafter P x O-Hare P, 279 NVI) is een homozygoot hoornloosheid-verervende, zwartbonte stier die een flinke melkproductie (+1285 kg) vererft met een bijzonder hoge efficiëntie (+13% Better Life Efficiëntie). Fairdochters zullen over een set zeer gezonde klauwen beschikken (109). Hij is bovendien een aantrekkelijke pinkenstier (108 geboortegemak) die zeer gezonde koeien geeft (+7%).

De eveneens homozygoot hoornloosheid-verervende De Vrendt Nova PP (Foxtrot x Lawn Boy, 157 NVI) presenteert zich bij roodbont met zijn eerste dochterfokwaarden. Hij stijgt 46 punten NVI en zijn dochters laten zien dat ze efficiënt (+7%) veel melk (+1238 kg) produceren. Ze hebben prima uiers en benen (beide 107) met zeer gezonde klauwen (108).

 

Veel melk bij roodbonte Goal, Janko en Allround

Delta Goal-red (Armada x Maestro, 303 NVI) combineert een uitstekende melkproductie (+1088 kg)  met een positieve eiwitvererving (+0,12% eiwit) en een hoge score voor Better Life Efficiëntie (+9%). Goaldochters zullen vruchtbare (106) koeien zijn met uitstekende uiers (108) en benen (108).

Delta Janko-red (Meteor x Aikman, 303 NVI) is een stier die een uitstekende efficiëntiescore (+8%) laat zien. Hij combineert in zijn vererving een prima melkproductie (+894 kg) met een zeer goede vruchtbaarheid (106) en een hoge uierscore (110).

De dochters van Hedra Allround-red (Chanel x Jerudo, 226 NVI) produceren veel melk (+1278 kg) en springen zuinig om met voer (+8% Better Life Efficiëntie). Naast het feit dat Allround voor veel extra melkgeld zorgt (€ 297 Inet) zijn de Allrounddochters efficiënt (+8%), vruchtbaar (103) en ze beschikken bovendien over zeer goede benen (108).
(lees verder onder de foto)

Allrounddochter Marie 139 van Mts. Mollink uit Beuningen (O)

 

Populaire mrij-stier Nowen toont dochters met spieren

Nowen van ’t Wolfsgat (Owen x Nw Weert 7, 32 NVI) was in de afgelopen twee jaar de meestgebruikte jonge mrij-stier van CRV. In deze draai kreeg hij zijn eerste dochterfokwaarden en die laten zien dat hij koeien geeft die efficiënt (+5%) veel vet (+0,43%) produceren. Het zijn flink bespierde (109) koeien die tegen een stootje kunnen.

 

(*) Een efficiënte melkproductie is om economische én milieutechnische redenen van groot belang. Voor een zo betrouwbaar mogelijke berekening van fokwaarden die met voeropname en voerefficiëntie te maken hebben, spant CRV zich in voor het verzamelen en benutten van data over voeropname in de praktijk. Dit gebeurt door het uitvoeren van eigen onderzoek en door samen te werken met andere sectorpartijen. Op dit moment zijn dat Trouw Nutrition, Schothorst Feed Research en Wageningen Livestock Research.

 

3 reacties

 1. 14 december 2017 (mts Hoek Spaans) Schreef:

  Goede middag , volgens mij een foutje in de fokwaarde van Balisto. De dochters produceerden 3.54 eiwit , toch + 0.32 ? Dit komt meer in de buurt van + 0.18 .
  bv Cormick 3.66 + 0.18 Atlantic 3.57 + 0.17
  Groeten Piet Hoek Spaans

  • 15 december 2017 (Ivonne Stienezen) Schreef:

   Het gemiddelde van de 305-dagen producties van de dochters van de stier is gebaseerd op lopende en afgesloten lactaties.
   Wat we bij Balisto zien is dat het percentage eiwit gedurende de lactatie harder stijgt dan gemiddeld. Bij de voorspelde 305-dagen productie wordt daar geen rekening mee gehouden.
   Bij de berekening van de fokwaarde kunnen we rekening houden met de stijging van het percentage eiwit doordat sommige dochters de eerste lactatie al hebben afgesloten. Daarmee weten we het verloop van de lactatieproductie van de Balisto dochters en wordt de stijging van het eiwitpercentage alvast verrekend in de fokwaarde voor de 305-dagen productie. De fokwaardeschatting is daarmee nauwkeuriger dan de voorspelde 305-dagen productie.
   De verwachting is dat het percentage eiwit van de 305 dagen producties straks hoger zal worden wanneer het op afgesloten lijsten is gebaseerd.

   • 15 december 2017 (MTS Hoek Spaans) Schreef:

    Goede middag ,de 3.54 eiwit van Balisto is van afgesloten lijsten . Veeteelt cijfers afgesloten lijsten.
    Mijn bezwaar is te veel verrekenen van cijfers.
    Ik noem dat gegoochel met cijfers.
    Vriendelijke groet Piet.