Nieuwe NVI benadrukt kwaliteit CRV-stieren

categorie Fokwaarden, Persbericht
4
apr
2018
6
Reacties
indexdraai Nilsondochter
Big Wietske 95 (v. Nilson), van VOF Knoef, Geesteren OV

De indexdraai van april 2018 laat zien dat de nieuwe NVI-berekening, die beter aansluit bij de wensen van de Nederlands/Vlaamse veehouders, gunstig uitpakt voor CRV-stieren. Veel stieren laten uitmuntende productiecijfers zien met, de op dit moment, veelgevraagde, hoge gehalten.

Delta Treasure (Finder x G-force, 443 NVI) blijft bij zwartbont de lijstaanvoerder. Zijn vererving voor levensduur (+1248 dagen) is uitmuntend. Zijn dochters zullen veel melk produceren (+1166 kg) en daarnaast ook nog eens weinig voer voor onderhoud nodig hebben (besparing voerkosten € 31,- per lactatie). Dat maakt ze zeer efficiënt (Better Life Efficiëntie +17%). Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de gezondheidskenmerken laat hij ook zien. Met +13% Better Life Gezondheid hoort Treasure tot de absolute top. Zijn dochters zullen vooral gezondere uiers hebben (uiergezondheid 117) en daarnaast bijzonder vruchtbaar zijn (dochtervruchtbaarheid 108).

 

Efficiënte, gezonde koeien met hoge gehalten

Dochters van Brakels Starman (Rafter P x Balisto, 383 NVI) zullen een hoge melkproductie (+1124 kg melk) combineren met hoge gehalten (+0,41% vet en +0,14% eiwit), een hoge levensduur (+1001 dagen), een goede uiergezondheid (114) en een goede klauwgezondheid (107). Net als Starman is Delta Lendor (Stu x Bube) met een outcross afstamming een voorbeeld van een stier die een flinke melkplas (+958 kg melk) vererft met hoge gehalten (+0,26% vet en +0,17% eiwit) en een hoge uiergezondheid (113) in combinatie met een hoge klauwgezondheid (109).

De heterozygoot hoornloze Finderzoon Delta Sunfit P (Finder x Atlantic) is een ander voorbeeld van een stier die een mooie melkplas (+894 kg melk) combineert met hoge gehalten (+0,36% vet en +0,05% eiwit). Ook zijn dochters zullen deze productie met gemak aankunnen getuige zijn goede cijfers voor uiergezondheid (109), dochtervruchtbaarheid (104) en klauwgezondheid (108). Delta Sunfit P is wereldwijd de hoogste hoornloze NVI-stier en met 109 geboortegemak is hij bij uitstek geschikt voor pinken.

Op dit moment zijn nog niet alle stieren die goed scoren in de indexdraai, terug te vinden in ons stierenaanbod. Brakels Starman, Delta Sunfit P en Jacuzzi-Red komen pas later beschikbaar.  

Een andere stier die veel veehouders zal aanspreken is Delta Lustrum (Topgear x Let it Snow, 316 NVI). Lustrum heeft een unieke aAa-code (135264) en een prima productievererving (+1208 kg melk) met een hoog eiwitgehalte (+0,14%). Ook is hij een echte benenstier (113 benen; 110 klauwgezondheid).

Bij de dochtergeteste stieren valt vooral de Stellandozoon L W Crescendo (298 NVI)) op. De Crescendodochters zetten hun voer extreem efficiënt om in melk (Better Life Efficiëntie +21%). Crescendo is één van de hoogste dochtergeteste stieren voor productie (+443 Inet) met een mooie levensduur (+585 dagen). Een andere opvallende dochtergeteste stier is G-Forcezoon D’n Driehoek Nilson (264 NVI). Nilson is een echte gehaltevererver (+0,35% vet en +0,25% eiwit) met een goede dochtervruchtbaarheid (106) en klauwgezondheid (106). Daarnaast is hij ook nog eens pinkenstier (geboortegemak 106).

indexdraai moeder jacuzzi

Oversticht Delta Jina (v Incentive), moeder van Delta Jacuzzi-Red, van Mts. van Middelaar, Sterksel

 

Bij roodbont is Delta Jacuzzi-Red (Livington RF x Incentive RF, 456 NVI) de nieuwe lijstaanvoerder. Jaccuzzi is verreweg de hoogste stier bij roodbont voor NVI en met zijn niveau is hij ook zeer hoog op zwartbont basis. Vandaar dat hij momenteel zowel bij zwartbont, als ook bij roodbont als stiervader wordt benut. Jacuzzi is grensverleggend voor kg vet en eiwit (205 kg) en zijn dochters zullen extreem efficiënt zijn (Better Life Efficiëntie +25%) en zullen beschikken over goede uiers (111) en benen (111).

Delta Goal (Armada RF x Maestro RF, 349 NVI) weet zich prima te handhaven in de top van de ranglijst. De Goaldochters zullen veel melk produceren (+1235 kg) met een hoog eiwitgehalte (+0,20%). De Goaldochters zullen daarbij ook nog eens bijzonder vruchtbaar zijn (dochtervruchtbaarheid 108). Een andere interessante stier bij roodbont is Delta Moutard (Bram RF x Cupido, 341 NVI). Moutard combineert hoge gehalten (+0,44% vet en +0,30% eiwit) met super uiers (112), benen (108) en een mooie levensduur (+855 dagen).

 

Hoornloos en dochtergetest

Bij roodbont zijn er tevens een aantal (nieuwe) dochtergeteste hoornloze stieren. Delta Potter P (234 NVI) is een interessante nieuwkomer met een mooie melkplas (+1123 kg melk), een hoog eiwitgehalte (+0,10%) en een mooie levensduur (+605 dagen). Een andere stier die voor het eerst een exterieurfokwaarde op basis van dochters heeft gekregen is Delta Fun P (238 NVI). Deze Aikmanzoon uit de excellente Caudumer Lol 306 blijkt net als zijn moeder een fraai exterieur te vererven (114 uier, 110 benen en 113 totaal exterieur).

indexdraai fundochter

Barendonk Massia 7069 (v. Fun P), van Barendonk Holsteins VOF, Beers

 

Lijstaanvoerder bij MRIJ

Vinkenhof 69 Dirk (Buster x Daniël) is de lijstaanvoerder bij MRIJ. Voor het eerst wordt nu ook de vleesindex meegenomen in de NVI voor dubbeldoel. Dirk (+104) is voor dit kenmerk één van de hoogste stieren binnen MRIJ. Zijn dochters beschikken daarnaast ook over hoge gehalten (+0,19% vet en +0,08% eiwit) en een goede levensduur (516 dagen).

indexdraai dirkdochter

Carolien 37 (v. Dirk), van Mts.H.J.+A.J. ten Damme, Winterswijk Meddo

 

6 reacties

 1. 06 april 2018 (Klaas Bouwman) Schreef:

  Wat zijn de kenmerken of waarop worden de Grazing stieren geselecteerd?

  • 06 april 2018 (CRV) Schreef:

   Grazingstieren geven kleinere ofwel minder zware koeien met goede capaciteit en robuustheid. Dit levert echte graaskoeien op met hogere gehalten. Binnenkort komen er drie typische grazingstieren uit Nieuw Zeeland in ons stierenaanbod.

 2. 10 april 2018 (K. van Wijk) Schreef:

  Waar is Fleckvieh in de indexdraai gebleven???? Belangrijkste voor ons is dat de index nu ook de vleeskenmerken in de dubbeldoel meeneemt.En dat Fleckvieh belangrijk is in de dubbeldoel NVI, lijkt me ook evident. Alleen komt het weer niet terug in bovenstaand overzicht. Beetje jammer….

  • 10 april 2018 (CRV) Schreef:

   Geachte mevrouw van Wijk,
   In dit persbericht hebben we ons inderdaad met name gericht op holstein. We hebben wel een internationaal persbericht uitgebracht met onze fleckviehtoppers, dat is te lezen op onze internationale site: https://www.crv4all.com/efficient-dairy-cows-high-ranking-fleckvieh-bulls-2/ (wel in het Engels).
   Fijn om te lezen dat de dubbeldoel-NVI wordt gewaardeerd, meer over de dubbeldoel-NVI is te lezen in dit bericht: https://www.crv4all.nl/fokwaarden/nieuwe-dubbeldoel-nvi/

   • 10 april 2018 (K van Wijk) Schreef:

    De toevoeging van vleeskenmerken aan de nvi dubbeldoel is een zeer belangrijk item in de dubbeldoelfokkerij in NL. Persoonlijk vind ik het een gemiste kans van jullie om dit hier niet aan te stippen in Fleckvieh. Maakt in elk geval wel weer duidelijk waar het belang van CRV zit.

    • 12 april 2018 (CRV) Schreef:

     Holstein maakt in Nederland en Vlaanderen inderdaad een groot deel uit van onze omzet. Maar dat wil niet zeggen dat we andere rassen niet belangrijk vinden, ook al benoemen we die rassen niet in elk bericht. We hebben een groot eigen fokprogramma voor fleckvieh, wat resulteert in een ruim aanbod van fleckviehstieren.