Bewezen toppers en jonge beloften bij fleckvieh

8
apr
2020
0
Reacties
fleckviehstier Westwind
Fleckviehstier Westwind

Het coronavirus treft de hele wereld. Ook melk- en vleesveehouders hebben hier dagelijks mee te maken, maar ze gaan toch onverminderd door met hun dagelijkse werk om de wereld van voedsel te voorzien.

Wij zijn trots op deze helden! Ook de spermaproductie van stieren en de fokwaardeschatting gaan gewoon door. De nieuwe betrouwbare fokwaarden leveren niet alleen het bewijs van de kwaliteit van de dochtergeteste stieren, maar tonen ook de potentie van de jonge stieren. In Nederland en Vlaanderen vindt deze keer de vijfjaarlijkse basisaanpassing plaats, bij fleckvieh wordt de basis iedere fokwaardeschatting aangepast.

 

Bewezen topper bevestigt zich opnieuw

De stier Haribo (Hutera x Rurex) heeft zich bij deze fokwaardeschatting opnieuw bevestigd. Met 4.876 dochters aan de melk (ook in Nederland) is hij dé betrouwbare partner om efficiënte koeien te fokken (Better Life Efficientie +6%). Hij vererft een flinke plas melk (+756 kg) met goede gehalten (+0,11% vet en +0,02% eiwit). Daarbij produceren zijn dochters persistent (120) en gemakkelijk (melksnelheid 119) en kalven vlot af (118). Zijn exterieur is uniek, omdat hij een goede bespiering (109) combineert met super uiers (113) en benen (109). Hij is dus niet voor niets een van de beste dochtergeteste fleckviehstieren. Dat succes in de genen zit, blijkt wel uit zijn koefamilie, waarin zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder gezamenlijk al meer dan 300.000 kg melk op de teller hebben. De eerste twee zijn zelfs alweer drachtig!

(tekst gaat verder onder de foto)

Haribodochter Angelika, fokwaarden fleckvieh

Haribodochter Angelika

Jonge stieren met een compleet plaatje

Bij de genoomstieren is Wüstensohn de beste nieuwkomer op de stierenkaart. De Worldcupzoon uit een Raldidochter is een complete stier met een hoge melkproductie (+962 kg). Hij vererft ruim gebouwde, bespierde (113) koeien, die hard kunnen werken. Zijn goede efficiëntie (+8%) weerspiegelt zich in een hoge Milchwert (125), Fleischwert (116) en een lange levensduur (116).
Zijn dochters zijn gezond (+6% Better Life Gezondheid) door supergezonde uiers (122) met een laag celgetal (123). Zijn complete exterieurvererving is niet alleen bovengemiddeld, zijn uiervererving is uitstekend te noemen met 122 en een goede speenplaatsing (voor en achter: 105). Wüstensohn vererft A2A2 en heeft een aAa-code van 513.

De tweede Worldcupzoon, Westwind, stamt uit een Epinaldochter. Ook deze stier heeft het complete pakket met een sterke melkproductie (+663 kg) en geweldige gehalten (+0,14% vet en +0,12% eiwit). Zijn fitness (120) is uitstekend met alleen maar bovengemiddelde onderliggende kenmerken. Hij zal knappe dochters krijgen met een fraai frame (118), sterke bespiering (110), krachtige benen (112) en uitmuntende uiers (117). Dit alles gecombineerd met een prima efficiëntie (+8%) en gezondheid (+5%). Westwind heeft een aAa-code van 534. Er blijft niks te wensen over met deze stier!

(tekst gaat verder onder de foto)

Germany, moeder van fleckviehstier Westwind, fokwaarden fleckvieh

Germany, moeder van fleckviehstier Westwind

Onopvallende koeien met beste gezonde uiers en goed beenwerk worden vaak het oudst. En dat is wat Mercedes Pp (Minor x Vollgas PS x Mungo P) kan brengen in de veestapel. Door zijn afstamming met aan vaderskant Mint belooft Mercedes Pp beste uiers (125) en beenwerk (122) te geven. Qua lichaamsbouw scoort Mercedes Pp overal positief. Op productiegebied brengt hij een mooie plas melk (+620 kg) en goede vet- (+0,09%) en eiwitgehalten (+0,07%). Daarnaast is hij een uitstekende pinkenstier (115), vererver van A2A2-melk en heeft een aAa-code van 651, wat hem een passende stier maakt voor veel combinaties.

Ook in het fleckviehstierenaanbod is voor ieder wat wils te vinden. Of het nu dikke melk, fitness, kruisen dan wel dochtergetest of genomics betreft. Graag werken we samen met de veehouder aan een gezonde en efficiënte veestapel.