Hoge levensproductie en top-exterieur bij CRV-testbedrijf Vernooij

categorie Nieuws
7
jun
2021
0
Reacties
Hedra Janke (CRV-testbedrijf Vernooij)
Hedra Janke 623 P (v. Fun), stiermoeder met 90 punten

Embryodonoren uit het CRV-fokprogramma, voor gezonde en efficiënte melkkoeien, vervolgen op de CRV-testbedrijven hun carrière. Op testbedrijf Vernooij zien we weer een paar mooie voorbeelden waartoe deze koeien in staat zijn. Bijvoorbeeld twee excellent ingeschreven derdekalfs donoren en (opnieuw) twee oud-donoren die op dit bedrijf de 100.000 litergrens passeren.

De twee excellente donoren op CRV-testbedrijf Vernooij, Hedra Janke 623 P en Hedra Sneeker 721 P, zijn beide in het bezit van de roodfactor en hoornloosheidfactor. Allebei maakten ze deel uit van de bedrijfsgroep van Vernooij, waarmee het bedrijf reservekampioen werd op de Wintershow in Houten (2020).
In sneltreinvaart behalen Caps Mairy 4439 en Delta Hind de grens van 100.000 liter. Met maar liefst gemiddeld 70 liter per dag passeerde Mairy 4439 deze mijlpaal. Met een gemiddelde van 60 liter per dag overschrijdt Hind in de eerste weken van juni de 100.000 litergrens. Hun nakomelingen zijn geselecteerd als InSire-stier of als vrouwelijke donor in het fokprogramma van CRV. We zetten de schijnwerper op de prestaties van deze vier voormalige embryodonoren.

 

Excellente productietopper

Hedra Janke 623 P scoorde 90 frame, 88 type, 89 uier en 91 benen en een totaalscore van 90 punten voor algemeen voorkomen. ‘Haar sterke frame is breed van voor tot achter en ze combineert dat met een sterk aangehecht uier en super beengebruik’, vertelt Arjen Vernooij. ‘In de laatste keuring in Houten stond ze als tweedekalfs bij de top drie en kreeg ze een eervolle vermelding.’ De dochter van Fun P is een half jaar in productie na haar derde afkalving. In deze lactatie staat ze geprojecteerd op een 305-dagenproductie van 15.990 kg met 4,17% vet en 3,25% eiwit. Dat resulteert in 117 lactatiewaarde. CRV heeft met Seeder PP rf een Mingo-zoon van deze formidabele koe in opfok.

Janke 623 P, dochter van Fun P en Delta Stajanke (Stan x Jordan), komt uit de Elagaaster Jankefamilie. Deze familie is bekend om haar hoge producties, zowel in de praktijk als in de vererving. Zo staat Elagaaster Maxx, uit dezelfde grootmoeder als Janke 623, bij de dochtergeteste roodbonte stieren al jaren in de top van de indexenlijst. Eveneens uit deze lijn komt de roodbonte fokstier Elagaaster Cloud. Uit een halfzus van Janke 623 P wachten inmiddels de reeds ingezette Insire-stieren Skippy en Skyline op dochterinformatie.

 

Fraaie Martini P uit hoogproductieve Newhouse Sneekerfamilie

Hedra Sneeker 721 P (Martini P Rf x Epic x Cricket x Goldwyn x O Man) klom onlangs van 88 punten als vaars naar 90 punten als derdekalfs koe. Haar melktype werd met 92 gewaardeerd. Arjen: ‘Ze is heel sterk in frame en type en maakte twee keer haar opwachting op de HHH-show. In de voorlaatste keuring in Houten werd ze kampioene bij de vaarzen. Ze is beter geworden en kan met de landelijke top mee. Sneeker 721 geeft inmiddels 65 liter en die productiedrang zie je terug bij de prestaties in haar moederlijn.’

De Sneekerfamilie heeft zich ruimschoots bewezen. De grootmoeder van Sneeker 721P, Cricketdochter Newhouse Sneeker 464 (av 87), werd honderdtonner. Ze heeft het niet van een vreemde. De grootmoeder op haar beurt, de vermaarde O Mandochter Newhouse Sneeker 247 (av 89) molk in 3047 dagen maar liefst 117.137 kg melk met 4,37% vet en 3,53% eiwit, resulterend in 110 lactatiewaarde. Zij is de stammoeder van veel internationaal geteste stieren en van de als InSire-topstier beschikbare Jayvano RF. Wellicht heeft u de genen van de Sneekerfamilie al in uw stal, want ook de veelgebruikte fokstier Vero Startrek komt uit dezelfde stammoeder.

Geregeld kwalificeren vrouwelijke nakomelingen uit deze familie zich voor het CRV-fokprogramma. Arjen vertelt: ‘De moeder van Sneeker 721 fokte goed. Ze fokte naast deze beste Martini P-dochter ook een beste dochter van Empire. Haar dochter van Remington spoelen we nu voor het fokprogramma.’
(tekst gaat verder onder de foto)

Hedra Sneeker 721 P

Hedra Sneeker 721 P (v. Martini P) verhoogde haar exterieur van 88 als vaars (foto) naar 90 punten

Het CRV-testbedrijf Vernooij toont hoe voormalige donoren uitgroeien tot koeien met indrukwekkende prestaties en waar we met het fokprogramma en met CRV Gezondheid en Efficiëntie voor staan. Arjen praat met bewondering over zijn veelgeefsters: ‘Ze zijn intensief benut voor embryowinning, maar lijden er niet onder en worden met die hoge producties gewoon tochtig!’ Hij bagatelliseert zijn aandeel in het succes met de opmerking ‘soms heb je pech, soms heb je geluk.’ Vakmanschap werpt zijn vruchten af.
Snelle honderdtonner heeft achterkleindochters in Wirdum

Caps Mairy 4439 (av 82) presteert boven verwachting. Ze kalfde in februari 2021 voor de zesde keer en is nog maar tien en een half jaar. Arjen vertelt: ‘Mairy is een iets korte, degelijke koe die kracht uitstraalt met een wat kort, functioneel uier, waar wel een goede ophangband in zit, een echte Gibordochter. Ze produceert goed door tot acht weken voor afkalven. Dan kun je haar gemakkelijk droogzetten.’ Tot begin vorig jaar produceerde de Gibordochter uit een Goldwynmoeder samen met haar volle zus, Mairy 0096. Mairy 0096, grootmoeder van de veel gebruikte InSirestier Delta Magnet, verliet het bedrijf na een levensproductie van 88.911 liter. Mairy 4439 ging alleen verder en hoe! Arjen licht toe: ‘Er zit een kop op, ze heeft echt karakter om door te gaan. Nu ze de weide in gaat, melkt ze 80 liter per dag. Het gras is nu net krachtvoer.’
(tekst gaat verder onder de foto)

Caps Mairy 4439

Caps Mairy 4439 als vaars

Mairy 4439 fokt goed in de vrouwelijke lijn. Bij Vernooij produceerde haar Plandochter, Delta Mieka, in vier lactaties gedurende 1886 dagen al 69.613 kg melk. Meerdere kleindochters en achterkleindochters van Mairy leveren embryo’s voor het fokprogramma. Een ervan, uit de combinatie Joshua x Freerider, staat bij Vernooij.
(tekst gaat verder onder de foto)

Caps Mairy 4439

Caps Mairy 4439, overgrootmoeder van de jongste generatie donoren

Fraaie Hind geeft haar genen door in de mannelijke lijn

De met 89 punten ingeschreven Delta Hind (Snowman x Shottle) werkt aan haar zevende lactatie. Net als Mairy 4439 heeft ze ruim 2500 productiedagen nodig om de mijlpaal van 100.000 liter te bereiken. Met 89 punten is Hind voor exterieur de betere van het tweetal. Arjen vertelt: ‘Ze is ook de gemakkelijkste in de omgang. Dat komt mede door haar keuringsdeelname. De Snowmandochter uit een Shottlemoeder liep als vaars vierde in haar rubriek op de NRM.’ Vlak voor de coronalockdown won ze de CRV-Rendementsprijs op de keuring in Houten, vanwege het hoogste aantal geproduceerde kilo’s vet en eiwit.’

Wellicht heeft u al genen van Hind of haar familie in uw veestapel. Haar halfbroer Delta Bombay werd fokstier. Vanwege haar goede prestaties bij de familie Vernooij werd Hind ook tijdens haar productieve leven ingezet als donor voor het fokprogramma. Haar Boltzoon Delta Healer Rf is ingezet als stiervader. Healers zoon, de roodbonte Delta Jeremy-red, is op zijn beurt vader van de beschikbare InSire Topstier Delta Ravel-red.

Delta Hind

Delta Hind, keuringstopper met hoge levensproductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *