Nieuwe stiervaders voor Satelliet-embryo’s

stiervaders
Weelder Esmonique 22, betovergrootmoeder van stiervader Epsilon, op de foto in haar derde lactatie

Een vlotte opvolging van stiervaders in het fokprogramma, dat kenmerkt het Delta Satelliet-programma. Door gebruik van vers sperma komen er voortdurend embryo’s beschikbaar van stieren die pas maanden later beschikbaar komen voor inseminatie. We stellen drie huidige stiervaders aan u voor: Epsilon, Prominent en Jovial-Red.

Alle drie de stieren vererven de gewenste eiwitvariant A2A2, voor wie A2-melk wil produceren. Voor de kaasmakers: Epsilon en Jovial-Red vererven BB voor kappa-caseïne.

Stiervader Afstamming NVI Better Life Gezondheid Better Life Efficiëntie Exterieur
Zwartbontbasis
Delta Epsilon Sunfit x Topgear 404 8 15 112
Delta Prominent Treasure x Laurent P Rf 372 10 10 110
Roodbontbasis
Delta Jovial-Red Moutard-Red x Riverboy Rf 340 9 6 110

 

Epsilon uit de Weelder Esmonique-familie

Delta Epsilon (Sunfit P x Topgear x Commander) vererft een persistente productie van zo’n +2000 kg melk met vlakke gehalten, waardoor hij € 502 Inet scoort. Met 111 voor uier en benen komt hij uit op 112 totaal exterieur. Met over de hele linie goede gezondheidseigenschappen scoort hij +8% voor Better Life Gezondheid. In combinatie met +15% voor Better Life Efficiëntie behoort hij zeker tot de toppers.

Epsilons moeder kwam als embryo naar CRV. De Topgeardochter komt uit Weelder Esmonique 62 (v. Commander) van maatschap Van de Kamp uit Putten. Op dit bedrijf zijn ook de twee generaties voor Esmonique 62 nog altijd in productie. De oudste in dit rijtje, Esmonique 22 (v. Planet), produceerde in zes lactaties al 76.290 kg melk. Haar dochter Esmonique 38 (v. G-Force) is de moeder van Empire, Esperanto en Endurance. Zij is de overgrootmoeder van Epsilon, die zich met 404 NVI in de bovenste regionen van het NVI-klassement nestelt.

 

Prominent uit de Pietje 52-familie

Delta Prominent (Treasure x Laurent P Rf x Malcolm) is de hoogste Treasurezoon van CRV. Grootmoeder Delta Paulina (v. Malcolm) produceerde bij Delta-testbedrijf van Berkum als vaars in 305 dagen 12.523 kg melk met 4,14% vet en 3,87 % eiwit en heeft net weer gekalfd.  Deze melkrijkheid zien we ook bij Prominent met € 428 Inet. Dit gaat gepaard met een uitstekende uiergezondheid (107) en klauwgezondheid (107). Hij lijkt ook nog eens zeer vruchtbare dochters met gunstig geboorte- en afkalfgemak te gaan geven. Samen verklaart dat de hoge score (+10%) voor Better Life Gezondheid.

Betovergrootmoeder van Prominent, Pietje 52 Rf, is de moeder van Delta Potter P. Hij staat op de roodbonte fokstierenkaart op een gedeelde tweede plek. Potters dochters produceren persistent met hoge gehaltes en blijven gemakkelijk gezond. Een kleinzoon van Pietje 52 is de veel gebruikte gehaltestier Punch P. Van een andere kleinzoon, Delta Booking, maken de eerste melkgevende dochters een positieve indruk.
(tekst gaat verder onder de foto)

Pietje 52 (v. Impuls), stammoeder van de koefamilie van Delta Prominent en moeder van Potter P

 

Jovial-Red voor dikke melk uit gezonde koeien

Delta Jovial (Moutard-Red x Riverboy x Atlantic) laat een roodbontprofiel zien met een persistente productie van gehalterijke melk zien van +0,61% vet en +0,35% eiwit. Jovials uier- (109) en beenvererving (108) ondersteunen zijn totaal exterieur (110). Hij vererft goede gezondheidseigenschappen, waardoor hij voor Better Life Gezondheid +9% scoort. Zijn vader Delta Moutard-Red maakte zich met eenzelfde complete verervingsbeeld al populair als InSire Topstier. Jovial doet er met een hogere gehaltevererving nog een schepje bovenop.

CRV kocht Jovials grootmoeder, Stillewagt Jetske 100 Rf (v. Atlantic) van melkveebedrijf Van der Kolk in Dalfsen. Ze komt uit een zeer productieve dochter van Delta Fidelity uit een lijn die al decennialang op het bedrijf is.