Levensduur

Sterkoe

Predicaat Sterkoe 1 en Sterkoe 2 voor voormalige Delta-donoren

categorie Levensduur

Twee voormalige donoren uit het fokprogramma van CRV ontvingen dit voorjaar het predicaat ‘Sterkoe’ op het bedrijf van Jos, Ingrid en Ben Knoef. Halfbroers van deze koeien werden fokstier en van beide families is nageslacht beschikbaar in het CRV-aanbod.

Om sterkoe te worden moet een koe voldoen aan een aantal  criteria: een gemiddelde lactatiewaarde van minimaal 105 en minimaal 85 punten voor uier en algemeen voorkomen. Daarnaast moet de koe een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Afhankelijk van het predicaat sterkoe 1,…

lees meer ›
Peeldijker Liesje 992

Honderdtonner Peeldijker Liesje 992 bevestigt levensduur en productiedrang in Liesjelijn

categorie Levensduur

‘Gewoon heel goede, probleemloze boerenkoeien, die zich gemakkelijk handhaven en veel melk geven.’ Met deze woorden omschrijft melkveehouder Jan Priems zijn Peeldijker Liesjes.

Met een aandeel van zo’n 80 procent van de veestapel vormen de Liesjes de belangrijkste koefamilie op het melkveebedrijf van Jan Priems in De Mortel. Hier tekenen 130 koeien voor een rollend jaargemiddelde van 11.850 kg melk met 4,45% vet en 3,54% eiwit.
Excellente stammoeder met 133.000 kg melk
Alle Liesjes voeren terug op Peeldijker Liesje 385, een met 90 punten ingeschreven dochter van N…

lees meer ›
Veneriete Sylke

Stammoeder van Delta Jacuzzi geeft 10 ton vet en eiwit

categorie Levensduur

Veneriete Sylke kwam in 2007 als melkgevende vaars uit het Delta fokprogramma op het bedrijf van de familie Westeneng in Kockengen. Daar bracht ze haar levensproductie deze zomer tot ruim 10.000 kg vet en eiwit: 118,262 kg melk met 4,88 procent vet en 3,58 procent eiwit (4.079 dagen).

Veneriete Sylke (O Man x Webster x Cash) is gefokt uit de Etazon Hydefamilie van Veneriete Holsteins uit Kampen. Ze kwam aan de melk op het toenmalig Delta-testbedrijf in Kollumerpomp. Tijdens haar eerste lactatie verhuisde ze naar het bedrijf van Ad en Mirjam Westeneng in Kockengen. A…

lees meer ›
levensproductie

Fokstiermoeders tonen mooie producties in de melkput

Het lijkt tegenstrijdig: melkveehouders willen koeien die probleemloos een hoge levensproductie realiseren, terwijl we in het fokprogramma werken met jonge stiermoeders die nog geen melk produceren. Dit heeft alles te maken met de techniek van genomics waardoor we van jonge dieren qua genetische aanleg net zo veel weten als van een derdekalfskoe.

Omdat we van jonge dieren al zoveel betrouwbare informatie hebben krijgen de pinken met de hoogste genetische aanleg kansen als stiermoeders. Deze pinken hebben door deze hoge genetische aanleg de potentie om uit te groeien…

lees meer ›
finderdochter Remarlinda

Finderdochter met 88 punten ingeschreven

Finderdochter Hedra Remarlinda 810 is vorige week ingeschreven met 88 punten. Bezoekers van de NRM 2019 zullen haar herkennen als de kopvaars uit de dochtergroep van Finder. Door de NRM-jury werd de vaars uit de stal van Delta-testbedrijf Vernooij in Schalkwijk ook al uitgeroepen tot mooiste vaars van de groep van Finder.

De vaars die op precies twee jaar leeftijd afkalfde met een voorspelde lactatiewaarde van 107 wordt nog steeds benut voor embryoproductie.

 
Imponerende moeder
Ook de moeder van Remarlinda imponeerde op de NRM. De met 89 punten ingeschrev…

lees meer ›