Efficiëntie

voerefficiëntie

Fokken op voerefficiëntie geeft bedrijfseconomische koeien

categorie Efficiëntie

‘De efficiëntie van de omzetting van voer in melk is een belangrijk economisch kengetal’, vindt melkveehouder Jan Nieuwenhuizen. De fokker is altijd overtuigd geweest van de erfelijkheid van voerefficiëntie. Tot voor kort moest hij echter zelf een schatting maken van de vererving van stieren.

‘Hoe kan het dat dochters van de ene stier met dezelfde hoeveelheid voer zomaar 10 kilo melk meer geven dan dochters van de andere stier?’ Jan Nieuwenhuizen heeft het zich tijdens zijn loopbaan als boer vaak afgevraagd. ‘Voerefficiëntie, het aantal kilogrammen melk dat een koe …

lees meer ›

Eiwitrijke Delta Riana scoort 89 punten als tweedekalfs

categorie Efficiëntie

Uit de beste vrouwelijke dieren produceren we in ons Dairy Breeding Center in Wirdum topembryo’s. Een mooi voorbeeld van een dier dat is begonnen als zo’n embryo, is Delta Riana. Bovendien produceerde ze zelf ook al de nodige embryo’s en ook haar dochters worden hiervoor inmiddels ingezet. Onlangs kreeg dit mooie dier 89 punten van de inspecteur.

Delta Riana (v. Delta Nelson) scoorde in december 2017 als tweedekalfs koe 89 punten voor algemeen voorkomen. Ze scoorde voor frame, type, uier en benen respectievelijk 88, 89, 90 en 89 punten.
In haar eerste lactatie (719…

lees meer ›
Fokken op Maat

Nieuw: jongvee op opfoklocaties zichtbaar in HerdOptimizer

categorie Efficiëntie

Voor gebruikers van Fokken op Maat en FokkerijData Plus is het vanaf medio maart 2018 mogelijk om jongvee dat naar een opfoklocatie gaat, in HerdOptimizer te blijven zien. De nieuwe update maakt het mogelijk om opfoklocaties weer te geven. Zo blijft ook jongvee dat niet op de hoofdlocatie staat, in beeld.

Veehouders die deelnemen aan Fokken op Maat of FokkerijData Plus hebben via de online fokkerij-applicatie HerdOptimizer inzicht in de genetische aanleg van hun veestapel. Op basis van de genoomfokwaarden uit de merkertest, in combinatie met het fokdoel van de veeho…

lees meer ›
SiryX Joris Willems

Bij Joris Willems krijgen bijna alle vaarzen een vaarskalf

Over vruchtbaarheid hoef je Joris Willems weinig te leren. De melkveehouder heeft ervaring als inseminator en kent de kneepjes van het vak. Thuis insemineert hij bijna alle pinken en twintig procent van de koeien met SiryX-sperma. Met een beetje extra aandacht worden de dieren vlot drachtig.

Als inseminator zag Joris Willems uit het Vlaamse Maasmechelen veel verschillende koppels jongvee. Het motiveert hem om als veehouder aan de opfok van zijn eigen dieren extra aandacht te besteden. ‘We streven naar een afkalfleeftijd van ruim onder de twee jaar’, legt hij uit. ‘A…

lees meer ›
FosfaatPlanner Willem Dullemond

De planning in eigen hand met de FosfaatPlanner

categorie Efficiëntie

Willem Dullemond laat zich niet verrassen door de consequenties van het fosfaatrechtenstelsel. De melkveehouder wil weten waar hij aan toe is. Met de FosfaatPlanner blijft hij alert en houdt hij actueel zicht op de fosfaatproductie van zijn veestapel.

Iedere Nederlandse melkveehouder krijgt vanaf 1 januari te maken met het stelsel van fosfaatrechten. Ook Willem Dullemond uit Laag-Soeren kan er niet omheen. Gelukkig is hij niet met deze nieuwe beperking, maar de ondernemer benadert de situatie nuchter. ‘Het stelsel van fosfaatrechten is nu eenmaal realiteit. De kop i…

lees meer ›