Topkoeien het levende bewijs voor ‘Ondernemen met DNA’

categorie Levensduur
24
jan
2017
0
Reacties
Luc De Kerf met topkoe Donatelle (v. Delta Olympic) met in zijn kielzog Patrick Claeys met Stadeldochter Bola

Onder de titel ‘Ondernemen met DNA’ bracht CRV op donderdag 12 januari in Gent een unieke demogroep van vijf topkoeien in de ring. Topkoeien op het gebied van genetisch niveau, prachtig weerspiegeld in de presentaties die de dieren realiseerden in de praktijk. Deze groep toonde daarbij hoe voorspellend DNA-informatie kan zijn voor de werkelijke prestaties.

Topkoeien tonen zich op hun best tijdens Agriflanders
In het eerste deel van ‘Ondernemen met DNA’, het vernieuwde programma van CRV tijdens Agriflanders, werden vijf topkoeien voorgesteld door hun eigenaars. Stuk voor stuk toppers met een ongelofelijke staat van dienst, daadwerkelijk gepresteerd tussen het koppel van hun eigenaars. Maar ook vijf dieren waarvan we jaren geleden hun prestatie goed hadden kunnen voorspellen via een merkertest.

Nadien kon het publiek per sms stemmen op haar favoriete koe. Met voorsprong koos het publiek voor Vittesse, de veertienjarige Celsius-dochter van Dries Lahousse en zijn familie.

Videopresentaties
Tijdens hun voorstelling werden elk van deze dieren en hun eigenaars voorgesteld met een korte film waarin hun visie op het bedrijf, hun fokkerij maar ook op hun topper toegelicht wordt.

  • Miranda (Classic) – Jos van Hooydonck en Elisabeth van Dijck
  • Donatella (Olympic) – Luc de Kerf
  • Elena (Kian) –  Geert Pauwelijn
  • Bola (Stadel) – Patrick Claeys
  • Vitesse (Celsius) – Dries Lahousse-Zomerbloemhof Lv
  • Violette  (Classic) – Johan Verlodt
    (Violette werd niet in de piste voorgesteld maar over deze topper werd ook een filmpje gemaakt.)


Dries Lahousse uit Elverdinge