Terugblik Fleckviehdag

categorie Coöperatie, Levensduur
29
apr
2015
0
Reacties
Fleckvieh, een krachtig en vruchtbaar ras

Ruim 60 veehouders uit Nederland en Vlaanderen werden op het zonnige 15 april 2015 verwelkomd op de fleckviehdag in Holten. Het was een positieve en leerzame dag met enthousiaste bezoekers.

Na een ontspannen ontvangst met lunch opende veestapeladviseur Gert Jan van de Bosch de dag, waarna Theo Gieling de bezoekers meer vertelde over fleckvieh in het algemeen. De pluspunten van fleckvieh werden aangestipt:

  • Vruchtbaarheid
  • Conditiescore
  • Afkalfgemak
  • Uiergezondheid

Ook werd ingegaan op de toegevoegde waarde van fleckvieh in kruisingsvorm en de resultaten hiervan zowel op gebied van gezondheid maar ook productie. Fleckvieh is na holstein het grootste ras ter wereld, met een enorme productiestijging: in 20 jaar van gemiddeld 5000 liter naar gemiddeld 7600 liter.

“Ik heb het plezier in boeren weer terug”

Fleckvieh, een krachtig en vruchtbaar rasCentraal op de dag stond de veehouderij van Henk Kleinen Traast uit Bathmen: 50 ha grond, 70 melkkoeien, gemiddeld 8000 liter en 2 melkrobots. Hij nam de bezoekers mee in zijn afweging om voor fleckvieh te kiezen. ‘Ik was niet tevreden over holstein, ik zag geen vooruitgang. Ik ben me gaan oriënteren en ben bij fleckvieh uitgekomen: een krachtig en vruchtbaar ras.’ Henk maakt gebruik van SAP, zijn fokdoel is een koe die 9000 liter geeft. ‘Ik heb het plezier in boeren weer terug.’ Tijdens de rondgang over het erf vertelde Henk de aanwezigen over de dagelijkse gang van zaken, werd er onderling kennis uitgewisseld en ervaringen gedeeld.

Fleckvieh, een krachtig en vruchtbaar rasNatuurlijk was er ook tijd voor gedegen achtergrondinformatie. Het Europees fokprogramma van CRV in Tsjechië, Duitsland werd toegelicht door Tobias Lerner; ‘CRV fleckfieh stands for dairy and fitness.’ Christa Rappensperger, werkzaam als specialist fleckvieh voor CRV Duitsland, en Frans Thijsen, inspecteur, sloten de dag af met een workshop over FokkerijAdvisering en exterieur beoordelen.

Het was een geslaagde en leerzame dag. Was u er ook bij? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen.

 Kijk hier voor meer informatie over fleckvieh
 Bekijk hier het aanbod fleckvieh