Koeien fokken die lang meegaan

categorie Levensduur
27
feb
2019
1
Reacties
Melkveehouder Wietse Duursma uit Bellingwolde
Melkveehouder Wietse Duursma uit Bellingwolde

Afstammingsgegevens, lineaire cijfers uit de bedrijfsinspectie, genoomfokwaarden en aAa-codes. Melkveehouder Wietse Duursma uit Bellingwolde combineert alle beschikbare informatie in het fokkerijprogramma op zijn bedrijf met 260 koeien. ‘Met behulp van het StierAdviesProgramma (SAP) kan ik de cijfers gemakkelijk combineren’, geeft hij aan.

 

Koeien die lang meegaan en probleemloos melk geven

Het fokdoel van de veehouder staat al jaren vast. ‘We willen koeien fokken die pro­bleemloos melk geven en lang meegaan. Ze moeten beschikken over gezonde uiers en benen en zeker niet te extreem zijn in lichaamsmaten’, aldus de veehouder. ‘Het opfokken van een vaars kost veel geld. Daarom moet ieder vaarskalf dat we aanhouden, goed zijn. Om dat doel te bereiken wil ik alle relevante informa­tie benutten’, motiveert Duursma zijn strategie.

 

StierAdviesProgramma

Na iedere indexdraai selecteert Duursma een tiental stieren en met deze stieren draait het SAP. Het programma selecteert de dieren die het best passen in het eigen fokdoel en maakt, op basis van dit fokdoel, aAa-codes en genoomfokwaarden, de best passende paringen, waarbij inteelt wordt uitgesloten. ‘We willen de processen op ons bedrijf goed en efficiënt organiseren, want dat geeft rust’, geeft Duursma aan. ‘Voor de fokkerij heb ik dat geregeld met het gebruik van aAa-codes in combinatie met het SAP. Ik ben ervan overtuigd dat ik door het combineren van informatie het meest effectief werk aan het realiseren van mijn fokdoel – koeien die probleemloos melk geven en lang meegaan.’

 

Better Life Fokkerijgetallen

CRV heeft een aantal tools beschikbaar om u als veehouder te ondersteunen bij uw bedrijfskeuzes. Voor de selectie van de gezondste en meest efficiënte stieren kunt u gebruik maken van onze Better Life Fokkerijgetallen. Om zeker te zijn dat u met de juiste dieren fokt en de juiste paringen maakt, beschikken we over Fokken op Maat (FOM) en StierAdviesProgramma (SAP). Met FOM krijgt u inzicht in de genetische aanleg van uw dier. Met SAP maakt u de perfecte match. CRV fokt graag samen met u op levensduur!


Vraag nu geheel vrijblijvend een persoonlijk stieradvies aan. Neem contact op met uw veestapeladviseur of de CRV klantenservice via 088 00 24 440.

Lees hier het hele verhaal van Wietse Duursma.

 

Delta Satelliet-embryo’s voor hoge genetische waarde

In het Groningse Bellingwolde melkt Wietse Duursma 260 koeien. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.420 kg melk met 4,30% vet en 3,54% eiwit. Veel koeien worden drachtig van een vleesstier of een embryo. ‘Het uitgangspunt is dat we elk jaar 80 vaarskalveren van een zo hoog mogelijk niveau willen aanhouden’ aldus Duursma. ‘In ons geval betekent dat Delta Satelliet embryo’s in zetten om die hoge genetische waarde te bereiken. Daarnaast wordt maximaal ruimte gemaakt om Belgisch blauw in te zetten zodat de kalveropbrengst toeneemt.‘ 

 

Ga direct naar alle zwartbonte stieren die een lange levensduur vererven in de webshop.

Ga direct naar alle roodbonte stieren die een lange levensduur vererven in de webshop.

1 reactie

  1. 05 maart 2019 (Ineke Hin) Schreef:

    Het belangrijkste is om weinig jongvee aan te houden. Dan kom je niet in de verleiding om koeien weg te doen en krijg je vanzelf koeien die lang meegaan. Dus jongvee verkopen in plaats van koeien!