Delta-donoren passeren de 100.000 kg melk

categorie Levensduur
27
jul
2018
0
Reacties
Delta-donoren
Delta Renate 1 (v. Shottle) passeerde de 100.000 kg bij de familie Knoef uit Geesteren

Met behulp van merkertesten weten we op jonge leeftijd al veel over de genetische aanleg van runderen. De huidige stiermoeders en overige Delta-donoren op het Dairy Breeding Center hebben nog geen eigen prestaties, maar bewijzen zich op latere leeftijd alsnog. We laten een paar mooie voorbeelden zien van koeien uit het CRV-fokprogramma die tonen dat het fokdoel gericht op hoge levensproducties zijn vruchten afwerpt.

Dankzij genomic selection weten we van een kalf al net zo veel over de genetische aanleg als van een koe met drie lactaties. Daarom werkt CRV in het fokprogramma volop met pinken als donoren. Dat lijkt tegenstrijdig met onze doelstelling van een hoge levensproductie. Vele oud-donoren (vaak stiermoeders) laten echter zien dat dit niet zo is: zij behalen prachtige levensproducties, van honderdduizend kg melk en meer. De excellente Delta Alana (grootmoeder van fokstier Hedra Allround) heeft bijvoorbeeld al bijna 115.000 kg melk gegeven op het Delta-testbedrijf van de familie Vernooij.

 

Honderdtonners uit Renatefamilie

Etazon Renate is voor veel veehouders een bekende koe als moeder van Atlantic en grootmoeder van Vitesse, Solero, Danno en Saxobeat. Renates familieleden vererven bovengemiddeld goed en laten daarmee zien dat selectie op een gezonde levensproductie zijn vruchten afwerpt. Twee familieleden van Etazon Renate kwamen onlangs tot de mooie mijlpaal van honderdduizend kg melk. Zo tikte haar Shottledochter Delta Renate 1 deze mijlpaal aan bij de familie Knoef uit Geesteren. De voormalige donor deed dat net voor ze de droogstand inging om van haar zevende dracht af te kalven. Jos Knoef roemt Renate 1 omwille van het gemak waarmee ze deze productie aankan. Ze heeft een typisch breed ‘Renate-kruis’ en toont een laatrijpheid die hij graag ziet. Renate 1 kreeg als vaars 84 punten, als tweedekalfs 85 punten en in haar vierde lactatie steeg ze verder door naar 87 punten.

 

Succesvolle zus van Renate

Een volle zus van Etazon Renate, Etazon Rianne, produceerde op het voormalige Delta-testbedrijf in Kollummerpomp. Vijf jaar geleden nam de maatschap Roelofsen uit Ressen de gehele veestapel van dit bedrijf over. Johan Roelofsen herinnert zich O Mandochter Etazon Rianne (AV 85) als een niet te grote, sterke koe met een correct uier. In 2016 haalde ze de mijlpaal van 100.000 kg melk, uiteindelijk verliet ze het bedrijf met een totale levensproductie van 111.227 kg.

stiermoeders

Stier(groot)moeder Etazon Renate bezit goede genen; een volle zus en dochter passeerden de 100.000 kg grens

 

Nog meer Delta-honderdtonners

Naast Etazon Rianne, passeerden meer oud-donoren uit de veestapel van het oude Delta-testbedrijf de grens van 100.000 kg melk. Bijvoorbeeld Delta Blanca (v. Jocko), halfzus van fokstier Delta NY Yankee. Maar ook Haafs Cashon 5314 (v. Canvas). Johan Roelofsen is nog steeds lovend over haar. Nazaten uit haar familie zetten we volop in voor het fokprogramma, met als resultaat bijvoorbeeld InSire-stier Haafs Cashier (v. Danno) en een roodbonte kleinzoon (v. Maroon), die een van de beste roodbonte stiertjes in onze opfok is.
De meest recente oud-donor die op dit bedrijf de grens van 100.000 kg passeerde is Delta Linda (v. Win395). ‘Linda is een heel fijne koe die in de 5 jaar dat wij haar kennen nog nooit uierproblemen heeft gehad’, vertelt Roelofsen. ‘Ze is weer drachtig en kan nog prima mee.’ Uit Linda’s familie komen onder meer InSire Topstieren als Het Meer Bravo en Delta Topgear.

 

Ook zulke toppers melken?

De embryo’s uit ons fokprogramma worden geboren op de Delta Satellietbedrijven. De allerbeste kalveren daarvan kopen we terug, maar de overige dieren met deze genen, blijven op de satellietbedrijven om daar te gaan presteren. Heeft u ook interesse om Delta Satellietbedrijf te worden? Vraag uw veestapeladviseur naar de mogelijkheden of lees hier meer over het Delta Satellietprogramma.