CRV Kruisingswijzer: direct advies!

categorie Levensduur
11
aug
2015
0
Reacties
Koeien aan voerhek

De laatste jaren is kruisen een structurele ontwikkeling geworden. Het gebruik van kruisingsrassen in de Nederlandse/Vlaamse markt is de afgelopen jaren tot 10-12% toegenomen. Ruim 4.000 veehouders kruisen met meer dan 10% van de veestapel en van deze groep kruist 15% met meer dan 80% van de dieren.

Veel melkveehouders kiezen voor het kruisen van hun dieren met andere rassen om zo de gezondheid en levensduur van hun veestapel te verbeteren. Er zijn verschillende strategieën mogelijk. U kunt kruisen met de gehele veestapel, of met een deel ervan. Met één of meerdere rassen en met een vast kruisingsschema, of door per individuele koe te bepalen welk ras en welke stier het best past. De kracht van kruisen berust mede op het heterosiseffect. Dat zorgt voor meer vitaliteit en gezondere dieren met een hogere vruchtbaarheid.

Veelgebruikte kruisingsrassen zijn onder andere:
fleckvieh
brown swiss
Zweeds roodbont
mrij
montbeliarde
jersey
kruislingstieren

Past kruisen bij mij?
Succesvol kruisen vraagt om een gerichte stierkeuze en om kennis van het effect van kruisen. Dat is allesbehalve eenvoudig. Vraagt u zich af of kruisen bij u past? Wilt u graag weten welke strategie of welke rassen het best bij uw veestapel passen? De CRV Kruisingswijzer beantwoordt deze vragen direct!

Wilt u direct advies over welke strategie en/of rassen passen bij uw toekomstvisie? Vul dan hier de CRV Kruisingswijzer in en ontvang meteen een passend advies!
Lees meer over kruisen, de strategieën en rassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *