Waarmee kunnen we u helpen?

Erfelijk kenmerk CDH

Duitse onderzoekers hebben een erfelijke afwijking ontdekt die zorgt voor fatale kalverdiarree. De onderzoekers stellen dat het om een erfelijke afwijking gaat die terug te voeren is op de Canadese stier Maughlin Storm.

Kalveren die de erfelijke afwijking hebben, hebben diarree en verminderde eetlust, wat gepaard kan gaan met longontsteking en vochtvorming (oedeem). De kalveren sterven tussen drie weken en zes maanden na de geboorte. Zoals bij veel erfelijke afwijkingen, treden de ziekteverschijnselen alleen op als het kalf van beide ouders het verkeerde haplotype krijgt. 

Het feit dat de erfelijke afwijking terugvoert op de Canadese stier Maughlin Storm geeft aan dat het gebrek al langer verspreid is in de populatie. Deze stier werd in de jaren 90 veel gebruikt. Het is dankzij de technologie rondom genomics dat dergelijke afwijkingen getraceerd en effectief bestreden kunnen worden.

Hoe kunt u een dier laten onderzoeken op CDH?

 • Via een genomicsonderzoek. Het testen op CDH vindt daarbij standaard plaats.
 • Via de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Zij voeren een bloedonderzoek uit. Zie voor meer informatie http://www.gddiergezondheid.nl.
Heeft deze informatie u geholpen?

  Heeft u niet gevonden wat u zocht?

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Contact met CRV

  Heeft u vragen? Neem contact met ons op.

  Contact