Waarmee kunnen we u helpen?

Genetisch onderzoek

Erfelijk kenmerk CDH

Duitse onderzoekers hebben een erfelijke afwijking ontdekt die zorgt voor fatale kalverdiarree. De onderzoekers stellen dat het om een erfelijke afwijking gaat die terug te voeren is op de Canadese stier Maughlin Storm.

Kalveren die de erfelijke afwijking hebben, hebben diarree en verminderde eetlust, wat gepaard kan gaan met longontsteking en vochtvorming (oedeem). De kalveren sterven tussen drie weken en zes maanden na de geboorte. Zoals bij veel erfelijke afwijkingen, treden de ziekteverschijnselen alleen op als het kalf van beide ouders het verkeerde haplotype krijgt. 

Het feit dat de erfelijke afwijking terugvoert op de Canadese stier Maughlin Storm geeft aan dat het gebrek al langer verspreid is in de populatie. Deze stier werd in de jaren 90 veel gebruikt. Het is dankzij de technologie rondom genomics dat dergelijke afwijkingen getraceerd en effectief bestreden kunnen worden.

Hoe kunt u een dier laten onderzoeken op CDH?

 • Via een genomicsonderzoek. Het testen op CDH vindt daarbij standaard plaats.
 • Via de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Zij voeren een bloedonderzoek uit. Zie voor meer informatie http://www.gddiergezondheid.nl.
Heeft deze informatie u geholpen?

  Heeft u niet gevonden wat u zocht?

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google
  Privacy Policy and
  Terms of Service apply.

  Ik wil een afstammingsonderzoek laten uitvoeren. Hoe vraag ik dit aan?

  U vraagt een afstammingsonderzoek aan via de Klantenservice.

  De Klantenservice neemt uw aanvraag in behandeling. U krijgt het benodigde materiaal voor het nemen van haarmonsters thuis gestuurd. Als het haar getrokken is, stuurt u dit in de bijgeleverde retourenvelop naar het Van haeringen lab.

  Het Van haeringen Lab voert in opdracht van CRV het onderzoek uit. Wanneer de uitslag bekend is ontvangt u, als aanvrager, deze. De uitslag wordt ook bij CRV verwerkt. Wanneer bij een dier een wijziging wordt doorgevoerd en u afnemer bent van registratiekaarten dan ontvangt u een nieuwe registratiekaart.

  Het onderzoek zelf neemt ongeveer drie weken in beslag.

  Heeft deze informatie u geholpen?

   Heeft u niet gevonden wat u zocht?

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google
   Privacy Policy and
   Terms of Service apply.