Werken aan klauwgezondheid loont

categorie Gezondheid
2
jun
2015
0
Reacties
digiklauw en klauwgezondheidsscore

Iedere veehouder weet wat klauwproblemen zijn. En hoe belangrijk gezonde klauwen zijn. Kreupele koeien vreten te weinig, produceren daardoor niet optimaal en zijn vatbaarder voor andere aandoeningen. Plus, het behandelen van kreupelheid kost acuut aandacht, tijd en geld en de uitkomst van de behandeling is vaak onzeker. Verbetering van klauwgezondheid loont direct; gezonde koeien produceren meer en geven minder gedoe.

Het verminderen van klauwproblemen vraagt om een gedegen plan van aanpak, gebaseerd op de specifieke omstandigheden op een bedrijf. Werken aan een goede klauwgezondheid betaalt zich terug in:

  • Een duurzamere koe
  • Verbeterde voeropname per koe
  • Verhoogde melkproductie
  • Verbeterde vruchtbaarheid per koe
  • Verhoogde levensduur per koe
  • Gerichtere inzet van antibiotica en minder behandelkosten

‘Gericht werken aan klauwgezondheid begint met inzicht in het vóórkomen van aandoeningen op een bedrijf’

‘Gericht werken aan klauwgezondheid begint met inzicht in het voorkomen van aandoeningen op een bedrijf,’ stelt Menno Holzhauer, klauwgezondheidsspecialist bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. ‘Omdat kreupelheid een probleem is dat door veel factoren wordt beïnvloed, is het zinvol om vanuit verschillende invalshoeken te werken aan verbetering. Daarbij is het wel van belang om geduld te hebben. Verbetering kost tijd.’
Veehouders kunnen zich met hun plan het best richten op vermindering van het aantal nieuwe gevallen. De kans op herhaling is groot als koeien eenmaal last hebben gehad van klauwaandoening, aldus Holzhauer.

Meten is weten
In het algemeen wordt aangeraden om de gehele veestapel twee keer in het jaar te laten bekappen door een professionele klauwverzorger. Registratie van klauwafwijkingen tijdens het bekappen is hierbij zeer belangrijk. Op basis hiervan worden problemen tijdig onderkend en kunnen ze worden aangepakt voordat er ernstige schade ontstaat. Door het aantal dieren dat voor het eerst last heeft van een aandoening goed te registreren wordt ook meteen zichtbaar of het plan werkt.

Minder schade door gerichte stierkeuze
Hoewel de erfelijkheidsgraad van klauwaandoeningen niet heel hoog is, levert een gerichte stierkeuze wel degelijk geld op. Zo mogen veehouders bij de dochters van klauwgezondheidsspecialist Atlantic rekenen op gemiddeld acht procent minder klauwproblemen. Uitgedrukt in geld betekent dat per jaar per koe zestien euro minder schade door kreupelheid.

DigiKlauw
CRV ontwikkelde samen met de GezondheidsDienst voor Dieren het programma DigiKlauw: voor het objectief registreren van klauwaandoeningen. Sinds kort kunnen naast klauwverzorgers ook zelfbekappers hier gebruik van maken. De speciale app maakt de klauwgezondheid direct inzichtelijk voor de gebruiker. Inzicht in en verbetering van klauwgezondheid ligt dus voor elke veehouder binnen handbereik. Start vandaag nog!