Vaarzen maken vlotte start dankzij strategische inzet SiryX-sperma door familie Derix

categorie Gezondheid
3
nov
2017
0
Reacties
Siryx± familie Derix
Binnen de hoogproductieve veestapel van de familie Derix onderscheiden de vaarzen zich met een gemiddelde lactatiewaarde van 105

De familie Derix laat in de bedrijfsvoering weinig aan het toeval over. Dankzij het strategisch gebruik van SiryX-sperma kalft het overgrote deel van de vaarzen af van een vaarskalf. Zo weten de veehouders zich verzekerd van gemakkelijke geboorten.

Hun koeien realiseren een gemiddelde productie van ruim 11.500 kilo melk. Toch noemen de vennoten in Derifarm vof een hoge melkgift geen doel op zich. ‘We proberen secuur te werken en goed te voeren. Als dat lukt, is veel melk het gevolg’, stelt de jonge melkveehouder Daan  Derix nuchter vast. Samen met zijn vader Geert en met hulp van zijn vriendin Melanie Cremers beheert hij in het glooiende Groesbeek een strak georganiseerd melkveebedrijf. De rekenmachine speelt bij het bepalen van de bedrijfsstrategie een belangrijke rol.

Daan Derix: ‘We willen vaarzen die gemakkelijk afkalven en probleemloos opstarten’

Ook bij deze ambitieuze Gelderse ondernemers is de veestapel het afgelopen jaar noodgedwongen gereduceerd. Momenteel houden ze circa 180 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee, waar in de stal plaats is voor 200 koeien en 140 jonge dieren.

 

Consequent goed

‘Een groot deel van de krimp hebben we gerealiseerd door jongvee af te stoten’, vertelt Derix senior. ‘Dit betekent dat we nu weinig vaarzen hebben en daardoor is het extra belangrijk dat ze consequent goed presteren’, vult zijn zoon aan. Het gebruik van SiryX-sperma is al jaren een vast onderdeel van de opfokstrategie van de gedreven veehouders. Op dit moment laten ze ongeveer 70 procent van de pinken door CRV insemineren met gesekst sperma, waarbij de selectie wordt gemaakt op basis van genoomfokwaarden. ‘Aan dieren met problemen hebben we een gruwelijke hekel’, geeft Daan aan. ‘We willen vaarzen die gemakkelijk afkalven en vlot opstarten. SiryX-sperma is een prachtig hulpmiddel om dit te realiseren.’

 

Prestaties bevestigen visie

De melkveehouders zien hun visie bevestigd in de stal. De vaarzen kalven gemiddeld op exact 24 maanden leeftijd af
en realiseren 305 dagenproducties van bijna 10.000 kg melk met 4,20% vet en 3,44% eiwit en een lactatiewaarde van 105.
Naast vlot kalvende vaarzen levert de inzet van SiryX-sperma een aanzienlijke versnelling op van de genetische vooruitgang. ‘Pinken hebben gemiddeld genomen de hoogste genetische aanleg. Daar willen we graag vaarskalveren van’, legt vader Geert uit. ‘Bovendien kunnen we nu een groot deel van de koeien laten insemineren met een Belgisch witblauwe stier. Daarmee sluiten we deze dieren uit voor de fokkerij.’
Extra opbrengsten uit witblauwe kruislingkalveren, een hogere genetische vooruitgang en bovenal consequent goed presterende vaarzen door een vlotte start. Het zijn allemaal elementen van de rekensom die de waarde van gesekst sperma in beeld brengen. Een rekensom die voor de familie Derix in ieder geval duidelijk maakt dat de aankoop van SiryX-sperma een goede investering is.

 

Ook SiryX inzetten? Lees meer over de voordelen of ga direct naar onze webshop: SiryX-aanbod zwartbont of SiryX-aanbod roodbont. Uw eigen veestapeladviseur kan u ook meer vertellen over de voordelen van SiryX.