Een pikzwarte holstein is het mooiste wat er is

categorie Gezondheid
27
sep
2016
0
Reacties
Jan en Mirjam van de Griend gaan voor arbeidsplezier en mooie, gezonde koeien

‘Mijn vader zegt altijd: “Een mooi bord is leuk, maar je moet er wel van kunnen eten”’, vertelt Jan van de Griend (40) uit Zuid-Beijerland. Samen met zijn vrouw Mirjam (45) runt hij een melkveehouderij met 60 melkkoeien en 35 stuks jongvee.

Wekelijks krijgen Jan en Mirjam hulp van Jamie van ’t Hoff (20, die ook de drijvende kracht is achter keuringsdeelname. Samen kiezen ze niet voor de hoogste productie, maar voor gezonde koeien met een goed exterieur.

‘We hebben een oude stal, maar onze koeien zitten goed in elkaar’, vertelt Jan. ‘Ze zijn gezond en lijken heel tevreden. Ik vind het geweldig dat ze het zo goed doen.’ Mirjam knikt instemmend: ‘Het maakt ons ook apetrots dat Jamie met onze koeien naar keuringen gaat.’

Uiers en benen
Jamie, die mag meebeslissen bij de stierkeuze, beschrijft de koeien. ‘Ze beginnen rustig en naarmate ze ouder worden, ontwikkelen ze zich steeds beter in exterieur en productie. We laten de inspecteur geregeld nog een keer terugkomen. Doortje 43 kreeg bijvoorbeeld als vaars 85 punten, maar groeide door naar 88 punten, met 89 punten voor de uier. Ik hoop dat ze ooit nog excellent wordt. We selecteren de laatste zes jaar bewust op uiergezondheid en benen.’

Dat was volgens Jan vroeger anders. ‘Mijn vader was puur productiefokker. Door onze nieuwe koers zijn onze koeien veel gezonder, waardoor de veearts veel minder op het erf komt. De productie is iets gedaald, maar we hebben nu veel meer werkplezier en rust. Die laatste liters hoeven van mij dan niet.’

Genieten
Ook Mirjam kan echt van hun veestapel genieten. ‘Je ziet bij een ander heus wel eens een koe die je ook zou willen hebben, maar onze eigen koeien vind ik toch de beste.’ Jan vult haar aan: ‘Deze koeien hebben we zelf gefokt, daar zit jaren werk in. We zouden echt geen ander ras willen. En dat kan Jamie volmondig beamen: ‘Een pikzwarte holstein is het mooiste wat er is.’

Bron: CRV Magazine sept 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *