Makkelijk melken dankzij een sterk exterieur

categorie Gezondheid
23
jun
2020
0
Reacties
Emiel Willems, bedrijfsleider op melkveebedrijf Abbink in Vriezenveen

‘Fokken op exterieur blijft belangrijk’, vindt Emiel Willems, bedrijfsleider op melkveebedrijf Abbink in Vriezenveen. ‘Koeien met balans in het exterieur kunnen op alle fronten meer en hebben een langere levensduur’, legt hij uit. Bedrijfsinspectie, SAP en Fokken op Maat helpen de veehouder om effectief te werken aan zijn fokdoel.

Koeien als Wilskracht Warsi 879. Emiel Willems kan er uren naar kijken en over praten. Ze is één van zijn favoriete koeien in  de ruim 300-koppige melkveestapel van melkveehouderij Abbink in Vriezenveen waarover Willems de leiding heeft. De dochter van de recent als fokstier doorgebroken Groenibo Bram produceert gemakkelijk veel melk en realiseerde een vaarzenlijst van 11.623 kg melk met 3,51% vet en 3,44% eiwit (138 lactatiewaarde). Ze is ingeschreven met 88 punten voor algemeen voorkomen en sleepte diverse prijzen in de wacht op keuringen, waaronder een derde plaats in de kampioenskeuring op de HHH-show in 2019.

Balanskoeien favoriet

‘Warsi heeft alles wat ik graag zie in een koe’, verklaart de bedrijfsleider. ‘Ze heeft een hoge aanleg voor melkproductie en combineert dat met ruimte in het skelet, een superuier en ijzersterke benen met blokken van klauwen. Van dit soort balanskoeien willen wij de stal wel vol hebben.’
Willems oogappel – die zijn eigen prefix draagt – is de moeder van de roodbonte stier Wilskracht Warhero, die onlangs als InSire Selectstier werd toegevoegd aan het aanbod van CRV en nu al is uitverkocht! Natuurlijk maakt de fokker volop gebruik van de zoon van Delta Goal. Hij is met 354 Inet een prima productievererver, maar tekent ook voor 110 totaal exterieur en goede gezondheidskenmerken.

‘Koeien met balans in het exterieur kunnen op alle fronten meer’

Exterieur brengt levensduur

Naast Warhero krijgen topexterieur stieren als Delta Jigger, Delta Abundant en Peak Hotline kansen in de veestapel van melkveebedrijf Abbink. ‘Fokken op exterieur blijft belangrijk’, vindt Willems. ‘Koeien met balans in het exterieur kunnen op alle fronten meer aan en hebben een langere levensduur’, legt hij uit. Onder balans in het exterieur verstaat de bedrijfsleider een goede verhouding tussen hoogtemaat en breedte in de voorhand en het kruis. Daarbij ziet hij graag benen die in zijaanzicht niet te steil en in achteraanzicht parallel geplaatst zijn en klauwen met voldoende hoek.

Snel vooruitgang in fokkerij

Melkveebedrijf Abbink werd acht jaar gelden opgezet en de veestapel is grotendeels vanuit aangekochte koeien opgebouwd. ‘We zijn een jong bedrijf en willen in de fokkerij zo snel mogelijk vooruitgang boeken’, geeft de bedrijfsleider de ambitie aan. ‘Daarom maken we gebruik van bedrijfsinspectie om objectief inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het exterieur van onze dieren. We gebruiken het StierAdviesProgramma (SAP) als basis voor het maken van paringen’, legt hij uit. Voor de jongere dieren is het SAP-advies gebaseerd op merkerfokwaarden die beschikbaar zijn dankzij Fokken op Maat. ‘Zo gebruiken we alle informatie die we kunnen verzamelen om effectief te werken aan ons fokdoel’, stelt Willems vast.

Stierenaanbod met exterieur

CRV heeft een breed en gevarieerd stierenaanbod, waaronder een groot aantal stieren die hoge fokwaarden voor productie- en duurzaamheidskenmerken combineren met topexterieur. Binnen het huidige zwartbontaanbod scoren bijvoorbeeld tien stieren een fokwaarde van 110 of hoger voor totaal exterieur. Negen stieren scoren 110 of hoger voor uier en acht stieren 108 of hoger voor beenwerk. Daarbij beschikken deze stieren in de onderbalk over een ruime variatie in framekenmerken. Dit stelt u in staat om koeien te fokken die over de balans in het skelet beschikken om hoge producties probleemloos aan te kunnen. Voor veehouders die in hun fokbeleid extra nadruk willen leggen op exterieur, heeft CRV een speciaal aanbod samengesteld. Klik hier voor het aanbod (show)exterieur. 

Hecht u in uw fokbeleid ook veel waarde aan exterieur? Uw CRV-veestapeladviseur kan u alles vertellen over CRV-stieren die hoge fokwaarden voor productie- en duurzaamheidskenmerken combineren met topexterieur. Of kijk zelf op www.crv4all.nl/webshop en sorteer op fokwaarden voor algemeen voorkomen. Natuurlijk kunt u voor advies ook contact opnemen met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.