Inteelt: hoe voorkom je dat?

categorie Gezondheid, Levensduur
6
mei
2015
4
Reacties

Populaire KI-stieren worden veelvuldig ingezet in de fokkerij. Goede stiervaders krijgen veel kansen en worden maximaal benut. Dit resulteert in een grotere mate van bloedverwantschap in de rundveepopulatie. Maar wanneer spreek je nu van inteelt? En hoe voorkom je het?

De mate van inteelt bereken je met behulp van de inteeltcoëfficiënt. Hoe lager de inteeltcoëfficiënt, hoe minder de dieren aan elkaar verwant zijn.

De berekening is als volgt:

Inteelt = 0,5 * 0,5 ⁿ

Waarbij n = aantal generaties van koe X naar de gemeenschappelijke voorouder + aantal generaties van stier Y naar de gemeenschappelijke voorouder

De inteeltcoëfficiënt van enkele paringsmogelijkheden:

Paring van Inteeltcoëfficiënt
ouder x nakomeling 25 %
volle broer x volle zuster 25 %
halfbroer x halfzuster 12,5 %
ouder x kleinkind 12,5 %
neef x nicht 6,25 %
zoon x kleindochter 6,25 %
kleinzoon x kleindochter 3,13 %

 

Tonnie-Stierenaanbod“Het gaat er met name om een te sterke inteelttoename in een populatie te voorkomen. FAO noemt 0,5-1% inteelttoename per generatie acceptabel, in Nederland blijven we daar duidelijk onder.”

Tonnie Vissers, adviseur veestapelmanagement

Wat kunt u als veehouder doen?
Er zijn minimaal vijf geregistreerde generaties nodig om op betrouwbare wijze de inteeltgraad van een dier te kunnen berekenen. Als veehouder is het dus belangrijk om je veestapel goed te registreren. Als u daarnaast ook uw fokdoel helder heeft, kunt u de meest gunstige paringen eenvoudig bepalen met het StierAdviesProgramma van CRV (SAP). Dit paringsprogramma gaat uit van twee inteeltniveaus: standaard (bovengrens 6,2%) en beperkt (bovengrens 3,0%). SAP sluit niet alleen te nauwe inteelt uit, maar ook erfelijke gebreken. SAP voorziet u altijd in één keer van een goed fokkerijadvies, dat naadloos aansluit op uw fokdoel.

Wat doet CRV?
Fokkerijorganisaties zijn belangrijk om voldoende stieren aan te bieden met andere bloedvoeringen. CRV houdt in de selectie van het fokprogramma sterk rekening met stieren die andere bloedvoeringen hebben.

Geen zorgen meer over inteelt en alleen het beste uit uw koeien halen? Maak dan gebruik van SAP of raadpleeg uw vertegenwoordiger. Deze vertelt u graag nog meer over inteeltbeperking. Bij interesse kan uw vertegenwoordiger u ook goed uitleggen wat kruisen in dit verband kan betekenen.  

 

“Inteelt is inherent aan fokkerij binnen één ras. Het streven voor een veehouder is om de laagste inteeltgraad te bereiken. Alleen met kruisen is inteelt volledig te vermijden.”

Tonnie Vissers, adviseur veestapelmanagement

4 reacties

 1. 06 mei 2015 (Ron) Schreef:

  Ook met een ruimere stierkeuze. Die niet alleen gaat over hoger, hoger en hoger. Met genomics wordt de keuze alleen maar kleiner.

  • 07 mei 2015 (CRV) Schreef:

   Behalve dat CRV in haar fokprogramma streeft naar een brede bloedvoering, is er voor de veehouder ook een ruim aanbod aan dochtergeteste stieren en stieren met een andere bloedvoering beschikbaar.

   • 07 mei 2015 (Ron) Schreef:

    Als ik naar de shop ga dan komt O man 11 x voor in de afstamming bij de 1e 15 stieren. dan denk ik spreiding? ruime stiervader keuze go dan moet ik toch zwaar zoeken om geen O man tegen te komen. niets ten nadele van deze stier maar spreiding kan ik het niet noemen.

    • 08 mei 2015 (CRV) Schreef:

     Veehouders verwachten het hoogste niveau van de stierenkaart en daarvoor maken we op dit moment graag gebruik van de unieke kwaliteiten van O Man. Met het StierAdviesProgramma is inteelt overigens uitstekend in de hand te houden. Alternatieve stieren zijn er ook. Op de stierenkaart vindt u hoge O Manvrije stieren zoals Vitality, Cupido, Bombay, Pilot, Persuader, Lambert of Big Spell.