De link tussen hittestress en klauwaandoeningen

categorie Gezondheid
3
aug
2018
0
Reacties
hittestress

Uit de analyse van de gegevens uit Digiklauw zien we jaarlijks in het derde kwartaal een piek van met name wittelijnproblemen. Bij een temperatuur boven de 20 tot 21 °C hebben koeien al last van de warmte: hittestress. Hittestress verhoogt de kans op onder meer mastitis en klauwproblemen.

In normale omstandigheden houdt een koe haar lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen van 38 tot 39°C door te zweten en te hijgen. Bij hittestress volstaan deze mechanismen niet meer en moet de koe ook haar warmteproductie beperken. Dit doet ze door minder te bewegen (minder spierarbeid, maar wel meer druk op klauwen) en minder (ruw-) voer op te nemen (minder verteringsarbeid). Vooral bij ruwvoer zie je dan voedselweigering, aangezien vertering van structuur veel meer arbeid vergt dan de vertering van krachtvoer. Ook gaat bij warm weer de smakelijkheid van het ruwvoer sneller achteruit. Deze verandering in voeropname heeft direct invloed op de penswerking en daarmee ook op de biotineproductie. Dit laatste verhoogt het risico op het ontstaan van wittelijnproblemen.

 

Wat u kunt doen tegen hittestress?

Om het voer smakelijk en fris te houden, is het advies om vaker kleinere hoeveelheden te voeren, de voergoot regelmatig schoon te maken en de voergang koel te houden. Met warm weer moeten koeien natuurlijk ook overvloedig beschikken over fris en helder water, liefst op koele plekken.
Tenslotte is het belangrijk om klauwaandoeningen te blijven registreren. Zo heeft u snel in beeld waar de problemen zich voordoen en wanneer u maatregelen moet treffen. Om de registratie makkelijk te maken kunt u gebruik maken van DigiKlauw.
 Wilt u hier meer over weten? Informeer dan bij uw veestapeladviseur of bel de klantenservice van CRV.