‘We willen de gezondheid van de koeien altijd kunnen volgen’

21
dec
2018
0
Reacties
Een opstartcoach helpt Petra en Nico Sas op weg bij het gebruik van Ovalert
Een opstartcoach helpt Petra en Nico Sas op weg bij het gebruik van de gezondheidsmodule van Ovalert

Voor het signaleren van tochtigheid vertrouwen Nico en Petra Sas uit Simonshaven helemaal op Ovalert. Met de gezondheidsmodule moeten ze, met hulp van een opstartcoach, nog een beetje leren werken. De veehouders staan versteld van de mogelijkheden. ‘Ovalert merkt gezondheidsproblemen een dag eerder op dan wijzelf’, merken ze.

Negen maanden werken Nico en Petra Sas nu met Ovalert. Deze maand moeten ze 18 procent van hun koeien droogzetten; ze maakten de eerste weken gelijk een inhaalslag. ‘Dankzij Ovalert weten we zeker dat we geen tochtigheden meer missen. Dat geeft veel rust’, ervaren de veehouders, die in Simonshaven een 90-tal melkkoeien en 43 stuks jongvee houden. De koeien worden gemolken door een robot en tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 10.125 kg melk met 4,32% vet en 3,57% eiwit.

 

Herkauwactiviteit geeft inzicht

Met de aanschaf van Ovalert kregen de veehouders ook de beschikking over een module voor het bewaken van de gezondheid van hun koeien. ‘De sensoren aan de halsband meten herkauwactiviteit’, legt Nico Sas uit. ‘Daar is veel uit te halen’, heeft hij inmiddels ervaren.
‘We hadden het systeem nog maar pas toen we een attentie kregen van een koe die veel minder was gaan herkauwen’, geeft de veehouder als voorbeeld. ‘In eerste instantie zagen we niks aan de koe. Haar productie was normaal en de pens was goed gevuld’, herinnert hij zich. ‘Een dag later had ze echter nog steeds te weinig geherkauwd. We hebben de dierenarts erbij gehaald en kwamen tot de conclusie dat de koe wel eens scherp in kon hebben’, vertelt Sas. ‘Nadat we een magneet hadden ingegeven, knapte het dier zienderogen op. Ovalert had gewoon veel eerder in de gaten dat de koe iets mankeerde dan wijzelf.’

 

Vertrouwen op Ovalert

Een vergelijkbare ervaring hadden de veehouders met een 100.000 kg-koe. ‘We kregen een duidelijke attentie voor te weinig herkauwactiviteit. Ondanks dat de robot geen attentie gaf op geleidbaarheid, hebben we de koe toch gecontroleerd op afwijkende melk. Ze bleek wel degelijk een beginnende uierontsteking te hebben. Die hebben we direct behandeld en de koe was snel weer genezen’, aldus de veehouder.
‘Opnieuw was Ovalert ons – en dus ook de melkrobot – een dag voor’, stelt hij. ‘Dit heeft ons geleerd dat we ook voor het bewaken van de gezondheid van de koeien op Ovalert kunnen vertrouwen.’

‘Ovalert merkt gezondheidsproblemen een dag eerder op dan wijzelf’

Opstartcoach helpt op weg

Inmiddels hebben Nico en Petra Sas bezoek gehad van een Ovalert-opstartcoach. Dit is een ervaren dierenarts die veehouders op weg helpt met het werken met de vertaling van de informatie in de verschillende schermen naar de praktjk. ‘Dat was erg nuttig’, kijk Sas terug. ‘Ovalert signaleert dat er iets met een koe aan de hand is. Met deze informatie moet je als veehouder zelf aan de slag. Dat moet je leren’, merkt hij.
Tot nu toe werken de veehouders met dertig halsbanden die ze wisselen zodra een koe drachtig is. ‘Maar dertig sensoren op negentig koeien is krap en het omhangen is best bewerkelijk’, ervaart Sas. ‘We hebben dan ook al een offerte in huis voor nog eens zestig sensoren.’

 

Snel signaleren en aanpakken

Een belangrijk argument om de aanschaf van extra halsbanden te overwegen is de mogelijkheid om de gezondheid van alle koeien met Ovalert permanent te volgen. ‘De meeste gezondheidsproblemen treden op rondom het afkalven’, geeft Sas aan. ‘Als je de koeien in deze periode goed kunt volgen, kun je problemen snel signaleren en aanpakken’, verwacht hij. ‘Zo verdient een investering in Ovalert zich snel terug.’

Grip op gezondheid met Ovalert

Dit voorjaar introduceerde CRV Ovalert Gezondheid voor gezondheidsmonitoring met behulp van sensoren. Deze module is een aanvulling op de bestaande Ovalert-pakketten voor vruchtbaarheidsmanagement en is ook beschikbaar voor veehouders die hier al mee werken.
Ovalert Gezondheid brengt alle data overzichtelijk in beeld. Zo ziet u snel welke dieren extra aandacht nodig hebben. Een Ovalert-opstartcoach – een ervaren rundveedierenarts – helpt nieuwe deelnemers samen met hun eigen dierenarts persoonlijk op weg. Daardoor haalt u ook echt uit Ovalert wat erin zit.

Benieuwd hoe Ovalert op uw bedrijf kan zorgen voor betere resultaten? Informeer bij uw veestapeladviseur of kijk op www.ovalert.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *