Gezondheid is goud waard

categorie Gezondheid
12
feb
2016
0
Reacties
Janna 96 is een dochter van Delta Solero, een stier die sterk scoort voor klauwgezondheid

Gezondheid is een serieus thema voor veehouders. Terecht, want een zieke koe produceert niet goed en geeft trammelant. En hoe meer zieke koeien, hoe rapper het werkplezier keldert, terwijl je weet dat dit het mooiste vak van de wereld kan zijn.

Universeel probleem
Tonnie-Vissers200Tonnie Vissers is specialist veestapelmanagement bij CRV en is wekelijks bij veehouders in de stal te vinden. ‘Iedereen wil goed producerende koeien die zelden of nooit ziek zijn. Maar toch zie ik vaak dezelfde pijnpunten: been- en klauwproblemen en vruchtbaarheid. Een koe die niet soepel loopt, gaat moeizaam naar het voerhek, vreet minder, verliest weerstand en wordt minder makkelijk tochtig. Kortom, een slechte gezondheid gooit zand in de machine.

Wat nu als mijn dieren te vaak iets mankeren? Tonnie: ‘Ga op zoek naar de oorzaak. Kan het aan het management liggen? Soms is het lastig om de echte oorzaak te vinden, omdat problemen vaak heel bedrijfsspecifiek zijn. Sta open voor advies, bijvoorbeeld van een mengvoerspecialist, een dierenarts of een veestapeladviseur. Probeer inzicht in de situatie te krijgen en maak samen een plan van aanpak.’

Gezonde koeien
‘Iedere veehouder weet dat zieke koeien meer kosten dan ze opbrengen. Juist in tijden dat de melkprijs onder druk staat, maak je het verschil door scherp te zijn op de kosten. Er is een gezegde: “Een goede boer in slechte tijden verdient meer dan een slechte boer in goede tijden.” Een goede boer heeft de problemen in de hand en laat zijn koeien lekker produceren, ook al zijn de melkprijzen niet denderend. Een slechte boer maakt te veel kosten doordat zijn koeien niet goed in hun vel zitten.’

Kritisch zijn op je management. Maar wat kan een veehouder nog meer doen? Tonnie Vissers: ‘Een beetje meer aandacht voor preventie om problemen voor te zijn. Gebruik bijvoorbeeld een stieradviesprogramma. Kies goede genetica en besteed extra aandacht aan de klauwen, bijvoorbeeld via DigiKlauw. Als je de kost wilt verdienen met koeien, kun je niet bezuinigen op gezondheid. Het is de basis van elk goed renderend bedrijf.’
.

Een gezonde veestapel. Wat helpt?
Goed management is één, maar ook via de fokkerij is winst te behalen.

  • SAP Stieradvies: in de formule van het stieradvies wordt gezondheid stevig meegewogen (productie 35, exterieur 30 en gezondheid 30). SAP is alvast een gezonde basis voor de genetica die u kiest.
  • Better Life Gezondheid: dit fokkerijgetal bevat alle belangrijke factoren voor koegezondheid. Kies consequent stieren met een hoge score voor Better Life Gezondheid, dan bouwt u stap voor stap aan een gezonde veestapel. Uw koeien zijn makkelijker te managen, worden gemiddeld ouder en hebben de veearts minder vaak nodig.
  • DigiKlauw: een koe die niet goed mobiel is geeft minder melk. Preventief werken loont, juist bij gezonde klauwen. Laat daarom 1 of 2 keer per jaar uw complete veestapel nalopen door een deskundig klauwbekapper en gebruik DigiKlauw voor de registratie.