Gezonde klauwen leiden direct tot meer melk

categorie Gezondheid
5
jan
2017
0
Reacties
Ron Bunnik (IJsselstein) over klauwgezondheid

Ron Bunnink verkiest een gestructureerde aanpak van klauwgezondheid boven een nieuwe bekapbox. Een professionele klauwverzorger en DigiKlauw houden de melkveehouder bij de les.

DigiKlauw en uitbesteden helpen
Een klauwverzorger van AB Midden Nederland rijdt iedere twee maanden op het erf van de familie van Bunnik om in één ochtend een zestigtal koeien te bekappen. Ook wordt er gebruik gemaakt van DigiKlauw.

Door de gestructureerde aanpak is de klauwgezondheid op het bedrijf duidelijk verbeterd, ervaart Ron. ‘Problemen worden niet alleen voorkomen, maar afwijkingen komen ook tijdig in beeld. Daardoor lopen ze niet uit de hand. Daar redden we koeien mee’, zo geeft hij aan.

‘Maar toen ik een vergelijking zag van de genetische aanleg met de werkelijke prestaties van mijn koeien, gingen mijn ogen open.’

Gezonde klauwen, meer melk
xa-ronbunnik5Het gebruik van genoomfokwaarden en SAP passen in het streven van de ondernemer om alle schakels van de bedrijfsvoering zo goed mogelijk te beheersen. ‘Om een goed rendement uit de veestapel te halen moet alles kloppen’, zo formuleert de veehouder zijn visie. ‘Een goede klauwgezondheid is daarin heel belangrijk. Koeien die niet lekker lopen, zijn gevoeliger voor andere problemen. Gezonde klauwen leiden daarom direct tot meer melk’, stelt Ron.

Lees de volledige reportage in het CRV magazine (nov 2016)