Familie van Haribo in 3 generaties naar meer dan 300.000 kg melk

categorie Gezondheid
3
dec
2020
0
Reacties
Familie Schussmueller, fokker van Haribo, met Entropi, moeder van Haribo

Met bijna 100.000 kilo melk en acht kalvingen is de moeder van Haribo het toonbeeld van productiviteit en duurzaamheid, vertelt de fokker van Haribo, Ludwig Schussmueller. ‘Ook de grootmoeder van Haribo loopt nog steeds bij ons op het bedrijf. Zij heeft tien keer gekalfd en heeft inmiddels ruim 116.000 kilo melk gegeven’, klinkt Schussmueller trots. Hij voegt er ook nog aan toe dat ook de overgrootmoeder van Haribo honderdtonner werd.

 

Gezondheid én persistentie

De melkveehouder uit Reichertsheim, Duitsland, kan de eigenschappen die bij de hoge levensproductie van deze koefamilie horen, zo opsommen: laatrijpheid, gezondheid en vooral persistentie.

‘De koeien in deze familie zullen de lactatie niet meteen met een hoge productie starten. Wanneer ze eenmaal vol op productie zijn, houden ze het echter heel lang vol.’ Dat is wel zo gezond, voegt hij toe. ‘Een minder negatieve energiebalans betekent ook minder melkziekte of uierproblemen. Daarmee is de duurzaamheid van de koeien snel verklaard.’

 

Ludwig Schussmueller: ‘Een hoge score voor efficiëntie zit bij Haribo in de genen’

Vitale kalveren

En nog een opvallende eigenschap van Haribo: het zijn heel vitale kalveren, ze zitten vol levenslust. Al met al resulteren al deze goede eigenschappen in een hoge score voor efficiëntie. ‘Dat zit bij Haribo in de genen’, weet Ludwig.

Ook Habsburger (v. Hermelin) en Icebreaker (v. Imperativ) komen uit deze koefamilie. Dat zijn ook uitblinkers met een hoge score voor CRV Efficiëntie.

Haribo (Hutera x Rurex x Winnipeg)
Fokstier

  • Persistente dochters
  • Super uiers en benen
  • 3 generaties >300.000 kg melk
  • CRV Gezondheid 2%
  • CRV Efficiëntie 7%