CrossFit helpt u kiezen bij kruisen

21
nov
2017
0
Reacties
crossfit: kruislingveestapel

Wie koeien wil die gemakkelijk produceren, kan voordeel hebben van het kruisen van rassen. Ieder ras heeft unieke eigenschappen en door rassen te combineren verankert u deze in uw veestapel. CrossFit helpt om extra winst als gevolg van het heterosiseffect te pakken.

Wereldwijd wordt een groot aantal verschillende rassen gefokt voor de productie van melk. Ieder ras beschikt over zijn eigen unieke eigenschappen. De sterke kenmerken van het holsteinras zijn bijvoorbeeld een zeer hoge melkproductie, veel kilogrammen vet en eiwit, zeer goede uiers en een lange economische levensduur. Het ras biedt bovendien een ruime keuze in fokdoelen. Door holsteins te kruisen met een ander ras kunt u hier andere belangrijke eigenschappen aan toevoegen.

In Nederland en Vlaanderen lopen duizenden koeien met een gemengde bloedvoering. CRV zette cijfers van deze dieren op een rij. In de tabel is een overzicht gegeven van de prestaties in de eerste lactatie van een viertal veelvoorkomende kruisingen, in vergelijking met zuivere holsteins. Het gaat hier om cijfers uit de praktijk. Deze zijn niet gecorrigeerd voor bijvoorbeeld bedrijfsvoering, die op bedrijven met kruisingen gemiddeld anders kan zijn dan op bedrijven met holsteindieren.

Productie- en gezondheidsgegevens van de eerste lactatie van zuivere holsteins en kruislingdieren in Nederland en Vlaanderen
ras kg melk % vet % eiwit kg v.+e. tussenkalftijd (dgn) celgetal
holstein 7.690 4,25 3,48 595 399 85
holstein x brown swiss 7.380 4,35 3,53 582 388 71
holstein x jersey 6.864 4,86 3,63 583 392 98
holstein x fleckvieh 7.261 4,33 3,50 568 382 71
holstein x mrij 6.580 4,42 3,58 527 388 91

 

Kruisingen die passen: CrossFit

Om veehouders te ondersteunen bij het kruisen van rassen heeft CRV CrossFit ontwikkeld. CrossFit helpt u bij het maken van kruisingen die bij u passen. Staat een efficiënte omzetting van voer in vet en eiwit in uw bedrijfsvoering voorop, dan combineert u holstein met jersey en eventueel een derde ras. Dit kruisingstype staat voor compacte koeien die veel produceren, lang meegaan en het voer efficiënt omzetten in vet en eiwit.

Wilt u de nadruk nog meer leggen op het fokken van probleemloze koeien, dan kiest u voor combinaties van holstein met mrij, fleckvieh en/of brown swiss. Dit kruisingstype staat voor gezonde, vruchtbare en zelfredzame koeien met een goede conditie. De dieren kalven vlot af en produceren optimaal onder verschillende bedrijfsomstandigheden.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van kruisen en heeft u behoefte aan onderbouwd advies? Neem dan contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.

Holstein x fleckvieh.
Een zeer vruchtbare en zelfredzame koe met goede producties uit gezonde uiers. De goede bespiering levert extra omzet en aanwas.

Holstein x brown swiss.
Een krachtige en melktypische koe met excellent beenwerk en harde klauwen die eiwitrijke melk produceert.

Holstein x jersey.
Een kleinere, efficiënte koe met uitstekend beenwerk en een hoge levensduur die melk produceert met hoge gehalten.

Holstein x mrij.
Een compacte en vruchtbare koe die eiwitrijke melk produceert. De goede bespiering levert extra omzet en aanwas op.