CDH test nu volledig betrouwbaar

categorie Gezondheid, Persbericht
10
dec
2015
0
Reacties

Het erfelijk gebrek CDH kan nu met 100% zekerheid vastgesteld worden. Universiteit van Luik vindt de mutatie verantwoordelijk voor cholesterol deficiëntie (CDH) in het Apolipotrotein B (APOB) gen.

De Universiteit van Luik heeft de genetische mutatie die verantwoordelijk is voor Cholesterin Deficit Haplotype (CDH) exact gelocaliseerd in het DNA in samenwerking met het Duitse VIT en CRV. De ontdekking van de mutatie betekent in de praktijk dat dragers van dit defect nu met 100% zekerheid kunnen worden gedetecteerd. Een belangrijke stap in het terugdringen van dit nog maar recent ontdekte erfelijke gebrek.

Van Haplotype naar mutatie
CDH is een erfelijk gebrek dat kalversterfte veroorzaakt. In de zomer van 2015 is het bestaan van CDH voor het eerst gemeld door de Duitse veeverbeteringsorganisatie vit. Zij hebben het gebied op het chromosoom gevonden waar het gen ligt dat verantwoordelijk is voor dit gebrek. De haplotype test die men op basis hiervan ontwikkelde was echter minder dan 100% betrouwbaar.

Met de kennis van dit haplotype en een lijst van bekende CDH dragers, zijn de onderzoekers van de Universiteit van Luik er in geslaagd om de daadwerkelijke mutatie verantwoordelijk voor het defect te identificeren. Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met CRV die de DNA-monsters aanleverde.

100% zekerheid bij testen
De Universiteit van Luik kan nu met 100% zekerheid testen of een dier drager is of niet. Hierdoor behoort het onnodig uitselecteren van vals positieve dragers tot het verleden. De Universiteit van Luik gaat de CDH test commercieel aanbieden.

Lees hier informatie over deze test.

De snelle identificatie van de CDH mutatie laat nogmaals de kracht zien van DNA technologie. De goede samenwerking van diverse partijen heeft het proces bespoedigd.

Over CDH
CDH kwam aan het licht door meldingen van kalveren met een niet behandelbare vorm van diarree. Het CDH zorgt voor een verstoorde cholesterolstofwisseling waardoor dieren geen vet uit voedingsstoffen kunnen opnemen. Kalveren die homozygoot drager zijn van het gen, de zogenoemde lijders, worden niet ouder dan drie weken tot 180 dagen. De kalveren zijn onvoldoende ontwikkeld, tonen weinig eetlust en verliezen conditie in combinatie met diarree.