Werk altijd met schoon mpr-materiaal

categorie Algemeen
27
mei
2021
5
Reacties
MPR-materiaal - tru-tester

De melkproductieregistratie (MPR) is voor uw bedrijf een belangrijke informatiebron. Het is daarom heel belangrijk dat de monstername zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dat is alleen mogelijk als u werkt met schoon mpr-materiaal.

De apparatuur die CRV levert om melkmonsters te kunnen nemen (tru-testmeters of robotapparatuur) wordt op verschillende bedrijven gebruikt. Om zeker te weten dat dat mpr-materiaal voldoet aan de hygiëne-eisen, adviseren we u die apparatuur zelf te reinigen.

We adviseren onderstaande werkwijze:

 • Spoel de apparatuur voorafgaand aan de monstername goed voor.
 • Reinig de apparatuur na de monstername met reinigingsmiddel.
 • Of geef de monsternemer medewerking om dit voor u te kunnen doen!

 

Let op restmelk

Om verontreiniging van de tankmelk te voorkomen, is het belangrijk dat u er voor zorgt dat eventuele restmelk die tijdens de monstername ontstaat, niet in de tank komt. Deze restmelk kan een oorzaak zijn van een verhoogd kiemgetal.

Wanneer u de bovenstaande hygiënemaatregelen niet in acht neemt, kan CRV geen verantwoordelijkheid nemen voor problemen die ontstaan tijdens het gebruik van de monsternameapparatuur.
Apparatuur defect?

Werkt een apparaat niet naar behoren of zijn bijvoorbeeld slangen stuk? Meld dit zo snel mogelijk bij uw distributiemedewerker.
Als de apparatuur voor monstername bij het automatisch melken kapot is, kunt u dit melden bij de robothelpdesk: 06-20558240. De robothelpdesk is bereikbaar van 07:00 – 21.00 uur (zaterdag: 07:00-17:00 uur).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 1. 07 juli 2020 (bennie horstink) Schreef:

  Hallo goeie tip. mijn monsternemer heeft de boel wel in orde maar er zijn er een aantal die de boel niet schoon hebben .dit advies van CRV past dan beter bij betreffende monsternemers dan bij rundveehouders .misschien bedoelt dit voor veehouders met monstername in eigen beheer.

  Beantwoorden
  • 09 juli 2020 (CRV) Schreef:

   Beste Bennie,
   Een monsternemer van CRV moet er inderdaad voor zorgen dat de tru test meters schoon gebruikt kunnen worden. Dat neemt niet weg dat de apparatuur voor de monstername moet worden meegenomen in de voorspoeling van de melkinstallatie op het bedrijf zelf. Dat is ook altijd het advies van de zuivel: voor je start met melken altijd de installatie voorspoelen. Veelal wordt dit niet gedaan. Dat is de keuze van de veehouder.
   De reiniging na het melken verzorgt de monsternemer inderdaad, op het bedrijf of bij de monsternemer thuis.

   Beantwoorden
 2. 25 augustus 2020 (Stefan) Schreef:

  Mogen de nieuwe monstername apparaten (met carroucel in het midden) schoongespoten worden met hogedrukspuit?

  Beantwoorden
 3. 25 augustus 2020 (Stefan) Schreef:

  Sorry, ik heb niet goed gekeken, zitten stickers op waar het afgeraden wordt. Mag dus gewoon met tuinslang en borsteltje! Zal de volgende keer beter opletten, maar goed dat ik ze nog niet met de hoge druk schoon gemaakt heb

  Beantwoorden
  • 25 augustus 2020 (CRV) Schreef:

   Fijn Stefan. Geen van de monsterapparaten mogen met een hogedruk spuit schoon worden gemaakt. Daarnaast adviseren we om zo min mogelijk water te gebruiken, omdat met name bij de Lely , Delaval en Gea er ook elektronica in de apparaten zit. Bij de ORI zit geen elektronica, maar zitten wel cilinders etc. Heel veel succes!

   Beantwoorden