Volle zus Snowfever doet opnieuw van zich spreken

categorie Algemeen, Stierennieuws
29
jul
2014
0
Reacties
Delta Felice (Snowman)
Delta Felice (Snowman)

Eerder deze zomer berichtten wij u al dat Delta Felice, de volle zus van een van onze populairste genomic stieren Snowfever, uitstekend presteert op het testbedrijf van de familie Van Gastel. Inmiddels heeft ze ook in de keuringsring van zich doen spreken.

Op de boerendag in het Brabantse Rijsbergen maakte Delta Felice haar opwachting en behaalde een keurige 1b-klassering. Namens Van Gastel betrad nog een andere donorkoe de ring. Delta Floor rf (v. Stan) behaalde een 1d-positie. Deze vaars stamt uit dezelfde familie als de InSire-Topstier Delta Sherlock rf. De met 87 punten ingeschreven Floor staat voorspeld op ruim 10.000 kg melk en leverde embryo’s van Delta Detective en Delta Maestro rf. Pinkjes van Titanium en Pierre krijgen kansen als donorpink.

Delta Floor rf (Stan)

Delta Floor rf (Stan), eigenaar: Van Gastel uit Nispen

Terug naar Delta Felice. Zij was als pink al donor in de CRV-stallen in Terwispel. Inmiddels is ze ruim vier maanden aan de melk op het testbedrijf van de familie Van Gastel te Nispen. Ze staat voorspeld op een productie van 13.256 kg melk met 3,90% vet en 3,51% eiwit, goed voor 123 LW. In de eerste vijf mpr’s behaalde ze dagproducties van 46, 44, 51, 48 en 49 kg melk. Onlangs werd ze ingeschreven met 86 punten. Het hoeft geen verbazing te wekken dat deze koe opnieuw als donor voor het fokprogramma gaat fungeren.

Naast Delta Felice zijn er nog vier volle zussen van Snowfever aan de melk en ingeschreven. Dit vijftal scoort gemiddeld 113 lactatiewaarde en 84,6 punten voor algemeen voorkomen.

Uit de familie van Cricket
De koefamilie achter Snowfever is ook de familie die de fokstier Cricket heeft voortgebracht. Crickets grootmoeder Ralma Juror Faith duikt namelijk ook op in de moederlijn van Snowfever. Binnen de huidige generatie genomicstieren doet deze familie opnieuw van zich spreken. Bij CRV is het met name Bouw Goldwyn Femmy, gefokt door Jan Bouw uit Putten, die een flink aantal hooggenoteerde stieren heeft voortgebracht. Voormalig CRV-foktechnicus Henk Buijs kocht verschillende embryo’s aan uit Femmy, die hun weg vonden naar de satellietbedrijven. Uiteindelijk heeft CRV twee Snowmanzonen, waaronder dus Snowfever, en een Impulszoon ingezet.

Bouw Goli Flower VG 86, de moeder van Rocky en de halfzus van Snowfever

Bouw Goli Flower VG 86, de moeder van Rocky en de halfzus van Snowfever

Veelbelovende jonge dieren
Delta Felice (+292 nvi) is als pink al volop benut in het fokprogramma en wordt op basis van haar goede prestaties opnieuw donor zodra ze lang genoeg aan de melk is. Haar volle zus Delta Fenneke (+288 nvi) zit nu als drachtige pink in ivp en haar embryo’s komen op de satellietbedrijven terecht. Zus nummer drie, Delta Faya (+302 nvi), is ook veelvuldig gespoeld. Van de drie zussen zijn inmiddels al veel nakomelingen geboren. Van Felice heeft CRV inmiddels zonen van Chicane, Mavid en Persuader op stal. Fenneke leverde al hooggenoteerde zonen van Chevrolet en Persuader. Faya leverde al een hooggenoteerde zoon van Sundance, terwijl haar hoornloze Maddockdochter inmiddels al in de Delta-nucleus benut wordt. Van Felice en Fenneke zijn dochters van Chicane en Guardian geselecteerd voor terugkoop.

Delta Fenneke, als spoelpink in Terwispel

Delta Fenneke, als spoelpink in Terwispel

Snowfeverzonen op komst
In het fokprogramma van CRV heeft deze complete en hoge Snowmanzoon (302 nvi) veel kansen gekregen De oudste Snowfeverzonen, waaronder Peeldijker Percher, zijn al bijna een jaar oud en gaan in de loop van dit jaar de dekstal in. Deze jongens scoren allemaal ruim boven de 300 nvi en zijn dus van nog hoger niveau dan hun vader.

U gaat ongetwijfeld nog veel meer horen van deze familie en op dit moment kunt u al gebruikmaken van verschillende hooggenoteerde stieren uit deze familie.