Mpr: toen en nu

categorie Algemeen
30
jun
2015
0
Reacties
Mpr in ronde melkstal

Veel veehouders zijn mpr-deelnemer. Het helpt hen bij beslissingen over rantsoenberekeningen, fokbeleid of bijvoorbeeld productieplanning op hun bedrijf. De monstername bij mpr levert namelijk een schat aan gegevens op over productiecapaciteiten en gezondheid van de veestapel. 50 jaar geleden gebruikten veehouders ook al mpr. Al ging het er vroeger net iets anders aan toe…

Leo Boogaard kan er alles over vertellen. Hij werkt al 50 jaar als monsternemer. In 1965 is hij gestart als monsternemer in Mierlo, in het Brabantse Peelgebied. Leo: ‘De routerijder bracht de flessen bij mij thuis, samen met een melkcontroleboekje. Grote glazen exemplaren met een pilletje als conserveringsmiddel. Hierin noteerde ik de gemonsterde koeien en de kilogrammen melk, met potlood! Het verste bedrijf was 6 kilometer rijden, op de fiets. Op de fabriek werd alles overgeschreven op officiële overzichten.’

‘In 1965 had het grootste bedrijf 16 koeien.’

Leo bij een driepoot waar een unster aan werd gehangen om melk te wegen

Waar nu elke veehouder elektronisch melkt, was daar 50 jaar geleden nog niet altijd sprake van. Er werd nog veel met de hand gemolken. De melk werd in emmers gewogen met een unster, hangend aan een driepoot.

‘We hadden strenge regels om te voorkomen dat veehouders ‘sjoemelden’. Zo kwam ik eens bij een veehouder met 4 koeien, waarvan hij er al 3 had gemolken. De melk stond in emmers klaar, maar dat waren er zoveel…ik kon het niet geloven,’ vertelt Leo. Kort daarop begonnen steeds meer veehouders te melken ‘op de leiding’. Het tijdperk van milcoscopen, later opgevolgd door tru-test-meters, brak aan.

Er is veel veranderd in de afgelopen 50 jaar. Leo: ’De productie van mrij-koeien in dat gebied was 4.300 kg per lactatie met een vetgehalte van 3,72%. Eiwit werd toen nog niet bepaald, maar dat volgde vrij snel toen de zuivelfabrieken op eiwit gingen uitbetalen. Nu werk ik met een pda en rij met mijn auto naar veehouders op meer dan 30 kilometer.’

Mpr biedt al jaren ondersteuning aan de veehouder. Vandaag de dag wordt bij mpr niet alleen op vet en eiwit getest, de mogelijkheden zijn veel groter:

  • lactose
  • ketose
  • celgetal
  • dracht

De uitslag van alle dieren samen vertelt u meer over de status van uw gehele koppel. U heeft daardoor u daarbij harde cijfers die ondersteunen bij het maken van beslissingen voor uw bedrijf. Wel zo handig!
Lees hier meer over mpr

Heeft u, net als Leo, nog de melk in emmers op het erf zien staan? Wij zijn erg benieuwd naar uw verhalen en anekdotes! We lezen ze graag, laat uw reactie hieronder achter.