Mooie start op nieuw Vlaams Deltatestbedrijf De Cock

categorie Algemeen
2
jun
2017
0
Reacties
Frank (l) en zoon Arjen De Cock (midden) met hun medewerker Thomas De Brabander met aan de halter Delta Hetty VG-87 (v. Balisto)

De familie De Cock uit Sint-Laureins tekende eind 2016 een contract met CRV om Deltatestbedrijf te worden. Dit houdt in dat pinken die als embryodonor fungeerden in het Deltaprogramma van CRV op dit bedrijf afkalven en in competitie komen met hun eigen dieren.

De familie De Cock melkt 300 melkkoeien met een rollend jaargemiddelde van 10.400 kg melk,  4,23 procent vet en 3,57 procent eiwit. Met de Deltadieren wil de familie deze productie op een nog hoger plan brengen. Ondertussen zijn er in Sint-Laureins, in het noordwesten van Oost-Vlaanderen, twee lichtingen aangekomen van in totaal 25 testvaarzen. Inmiddels hebben 14 van deze vaarzen gekalfd, waarvan 12 met een vaarskalf, dat tot grote blijdschap van de familie.

Eerste mpr: gemiddeld 35,5 kg
De eerste negen vaarzen hebben net hun eerste mpr gehad, waarbij het uitkijken was hoe ze aanvangen op dit prima gemanaged bedrijf. De gemiddelde melkproductie van deze eerste monstername bedroeg 35,5 kg, waarbij drie dieren meer dan 40 kg melk gaven.

Algemeen voorkomen: 84,7
Deze week kwamen ook de eerste zeven Deltavaarzen onder het scherpe oog van inspecteur Mieke Vander Schueren. Gemiddeld kwamen ze uit op 84,7, waarbij een glansrol weggelegd is voor Delta Hetty (zie foto). De Balistodochter uit de familie van de stier Delta Gravity werd met 87 punten ingeschreven. Van deze mooie vaars staat een hoge Paragon-zoon in de CRV-opfokstal.
De Deltavaarzen vallen bij De Cock op door hun ruimere bouw in vergelijking met hun eigen vaarzen. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat ze ouder afkalven omdat ze zijn ingezet voor het fokprogramma.