Met fokkerijplan: Gas erop of eraf

21
sep
2014
0
Reacties
Met Fokkerijplan: Gas erop of eraf bij Heihoeve BV

In de rubriek ‘Het plan van…’ maken we ditmaal kennis met veehouder Louis de Groot, Heihoeve bv in Giessenburg. Met een basis van 155 hectare grond, een ruime nieuwe stal voor 320 melkkoeien, een carousselmelkstal met een grote capaciteit en een automatisch voersysteem met veel mogelijkheden is het bedrijf klaar om in 2015 een forse productieverhoging te realiseren.

Inzicht
De Heihoeve was en is nog steeds een vooruitstrevend bedrijf. Waren ze destijds een van de eersten met een automatisch voersysteem met torensilo’s en voerband, ook nu wordt er gewerkt met vooruitstrevende techniek. Zo voert een automatisch voersysteem zeven keer per dag de koeien, houden mestrobots de vloer schoon en is een mestscheider aangeschaft voor Heihoeve BVhet maken van bedding voor de diepstrooiselboxen. Er is de laatste jaren veel veranderd op de Heihoeve, maar wat bleef is het grote aandeel weidegras in het rantsoen. De groep verse koeien, tot zeventig dagen in lactatie, blijft sinds de nieuwbouw op stal. Maar alle overige dieren krijgen volop weidegang, middenin de zomer zelfs dag en nacht.

Plan
De strategie om binnen het quotum te blijven zal overboord worden gegooid als deze beperking geen rol meer speelt. Niet alleen wil Louis dan vanuit de eigen aanfok zo snel mogelijk doorgroeien naar 320 koeien, ook zal het voerregime dan meer gericht zijn op de verhoging van de melkproductie per koe. De veehouder kan zich echter ook voorstellen dat hij teruggrijpt op een lagere voerkostenstrategie als de melkprijs onderuit gaat. Een lagere productie per koe is dan geen probleem zo lang de vruchtbaarheid en gezondheid er maar niet onder lijden.

Verbeter
Het plan van...de Heihoeve BVMet CRV-vertegenwoordiger Peter Noordergraaf bespreekt Louis twee keer per jaar de prestaties van de veestapel aan de hand van bedrijfsoverzichten zoals SnelZicht, FokkerijPrestaties en DuurzaamheidsMonitor. Op basis van ‘een advies achter de koe’ door een bedrijfsinspecteur zijn drie jaar geleden vijfentwintig koeien gepaard met brownswissstieren om extra robuustheid in de veestapel te fokken. Sinds vorig jaar past Louis de Groot het concept ‘fokken met gesloten beurs’ toe. Hierbij worden alle pinken en de genetisch beste vaarzen geïnsemineerd met SiryX-sperma en alle overige dieren met een Belgisch-witblauwstier. SAP bepaalt welke dieren een holsteinstier als partner krijgen, net zoals het programma ook de paringen maakt. Met ‘fokken met gesloten beurs’ snijdt het mes aan twee kanten. Door alleen de beste dieren te benutten voor de fokkerij gaat de veestapel genetisch sneller vooruit en door het grote aandeel Belgisch-witblauwkalveren kan een hogere post omzet en aanwas worden gerealiseerd.

Lees het hele artikel in CRV Magazine