‘Ik kan niet overal bovenop zitten’

categorie Algemeen
14
jan
2016
0
Reacties
Van Zeelst Veehouder samen met veestapeladviseur Kees van Velthoven

‘We kunnen ons geen missers veroorloven, hier moet echt op het scherpst van de snede worden geboerd. Dat betekent goed management in combinatie met genetische vooruitgang. Daar moet onze veestapeladviseur Kees van Velthoven van CRV voor ons het verschil maken.’

Melkveehouder Bert van Zeelst (49) uit het Gelderse Hedel vertelt in deze film waar de uitdagingen liggen. Hij wil doorgroeien naar 220 melkkoeien en met zo’n bedrijfsomvang heeft hij geen tijd meer om alles tot in detail uit te zoeken.

Vooruit boeren
Om te groeien investeerde de familie Van Zeelst in een nieuwe stal voor 220 koeien. De moderne stal – waar met 6.500 euro per koeplaats op niets is bespaard – werpt zijn vruchten af. ‘De melkproductie steeg direct’, zegt beoogd bedrijfsopvolger Joris. ‘De koeien zien er ook blijer uit’, weet echtgenote Ine. ‘Koppiger ook, nu ze ruimte hebben’, stelt Joris. ‘De nieuwe stal heeft alles om twee van onze doelstellingen te realiseren: de productie verhogen van 9.000 naar 10.000 kilo en de afvoerleeftijd van vijf naar zeven jaar’, aldus Bert.

Daarbij moet de nieuwe stal in combinatie met goed management 500 kilo extra melk per koe opleveren en de andere 500 kilo moet komen uit de genetische vooruitgang. ‘Kijk, ik ben iemand die zegt: alles moet vooruitgaan, maar ik heb niet de tijd om in de technische uitvoering overal bovenop te zitten. Daarom moet Kees me helpen met de genetische vooruitgang van de veestapel.’

Vaste sparringpartner
Bert was het beu om Jan en alleman met stierensperma over de vloer te krijgen. Nu werkt hij met één vast aanspreekpunt bij CRV. ‘Veestapeladviseur Kees van Velthoven zette mij op het spoor van SAP, Sperma Inclusief (onderdeel van Ovalert) en MPR Dracht. Mooie concepten die mij veel tijd schelen’. Kees bepaalde samen met de melkveehouder de fokdoelen. Het all-inpakket neemt veel druk en kopzorgen weg van de melkveehouder.

Geen vertegenwoordiger
De film van Van Zeelst laat zien dat CRV altijd meer is dan je ziet. Bij CRV werken daarom ook geen vertegenwoordigers, maar veestapeladviseurs. Wat maakt hen nu zo uniek? Ga mee het erf op en kijk zelf!

Bekijk ook de fotoreportage op onze Facebookpagina.