Geen rode haren gebruiken voor merkertesten

categorie Algemeen
13
apr
2017
2
Reacties
merkertesten

Bij het uitvoeren van grote aantallen merkertesten, is in de afgelopen periode gebleken dat bij gebruik van rode haren, vaak een onbruikbare uitslag volgt. We vragen daarom om alleen witte haren te gebruiken voor merkertesten van roodbonte dieren.

Sinds de introductie van Fokken op Maat, laten veel veehouders merkertesten uitvoeren bij hun jongvee. Een klein deel van de ingezonden haarmonsters blijkt geen uitslag op te leveren. Opvallend vaak is dat bij monsters met rode haren. Onderzoek daarnaar wijst uit dat het pigment uit de rode haren tijdens de dna-analyse oplost en zo de analyse verstoort. Die verstoring is er niet bij zwarte of witte haren of bij oorbiopten.

 

Alleen witte of zwarte haren insturen

We vragen veehouders die een dna-analyse van roodbonte dieren willen laten uitvoeren, om alleen witte haren in te sturen. Dat vergroot de kans op een bruikbare uitslag. Rode haren worden niet onderzocht!
Bij het inzenden van een oorbiopt voor een dna-analyse, is de haarkleur niet van belang.
Veehouders met zwartbont vee kunnen zowel zwarte als witte haren insturen.

 

Haarmonsters voor merkertesten

Voor uitleg over het nemen van een haarmonster verwijzen we u naar de instructie ‘haarmonster voor merkertesten’ die u bij elk haarzakje voor merkeronderzoek ontvangt. U kunt de instructie ook hier bekijken.
.

2 reacties

 1. 13 april 2017 (C Simons) Schreef:

  De haren uit de pluim van de staart geven betere resultaten dan die uit de kruin.

  • 14 april 2017 (CRV) Schreef:

   Beste C. Simons,
   We hebben niet onderzocht of staartharen betere resultaten geven dan kruinharen. We adviseren om kruinharen te nemen omdat die over het algemeen veel schoner zijn dan staartharen.