Fokken op melk, scoren op levensproductie

categorie Algemeen, Levensduur
28
mei
2015
1
Reacties
Nico, Gert en Gerrit Lekkerkerker gaan ervan uit dat elke vaars het in zich heeft om oud te worden

Melkaanleg heeft in het fokdoel van de maatschap Lekkerkerker uit Harmelen altijd vooropgestaan. Het levert hen niet alleen een hoge dagproductie per koe op, maar ook een hoge levensproductie.

In het Utrechtse veenweidegebied beheren de gebroeders Gerrit en Nico Lekkerkerker samen met Gert (30), zoon van Gerrit, een bedrijf met zo’n 135 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee. Dat weidegang niet optimaal zou zijn voor hoogproductieve koeien wil er bij deze veenweideboeren niet in. Met een huiskavel van ruim 50 hectare is er veel ruimte om het vee te laten grazen en daar wordt volop gebruik van gemaakt. Een groot deel van het jaar lopen de koeien dag en nacht in de wei en wordt op stal naast krachtvoer slechts een mengsel van mais, bierbostel en pulp bijgevoerd. ‘Weidegang is gezond voor de koeien, met name voor de benen en klauwen, en draagt daardoor zeker bij aan een hogere levensduur, stelt Gerrit. ‘En als je maar zorgt dat er steeds mooi etgroen beschikbaar is, kun je op weidegras ook gemakkelijk lekker melken’, vult Nico aan.

De koeien van de maatschap Lekkerkerker uit Harmelen mogen de eretitel levensduurtoppers met recht dragen. Tot nu toe passeerden al 29 koeien op het bedrijf de mijlpaal van 100.000 kg melk.

Melkaanleg
De veestapel heeft een hoge genetische aanleg voor melk, het management van de veehouders is gericht op levensduur.Melkaanleg heeft in het fokdoel van de Utrechtse koeienboeren altijd voorop gestaan. ‘Het fokbeleid van CRV begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. We merken dat er steeds meer stieren op de kaart komen die een compleet pakket bieden’, aldus Gert. Paringen op het bedrijf worden gemaakt met SAP. InSire-stieren krijgen daarbij volop kansen.

Dat de koeien het genetisch in zich hebben om veel melk te geven, blijkt uit de prestaties van de overtollige vaarzen die aan collega’s zijn verkocht. Ze presteren bij hun nieuwe eigenaren vaak beter dan bij de fokkers. Ook toen de maatschap 3 maal daags ging melken kwam hun erfelijke aanleg helemaal tot uitdrukking. Het hielp het celgetal onder controle te houden en de melkproductie werd gestimuleerd. Maar gezien het intensieve melken niet te combineren is met weidegang zijn ze toch teruggegaan naar ochtend en avond. Maar niemand sluit uit dat ze in het stalseizoen het 3 maal daags melken weer oppakken.

‘Wij gaan ervan uit dat elke vaars het in zich heeft om oud te worden, we zullen er dan ook alles aan doen om haar de kans te geven.’

Lange levenduur
‘Wij gaan ervan uit dat elke vaars het in zich heeft om oud te worden,’ geeft Gerrit aan. ‘We zullen er dan ook alles aan doen om haar de kans te geven. We bezuinigen niet op voerkosten, aarzelen niet om de veearts te bellen als een dier ziek is en hebben geduld als het even tegenzit.

Via VeeManager volgen de heren nauwgezet de prestaties van hun dieren. De hoge genetische productieaanleg maakt het mogelijk om veel melk per koe te produceren, maar het vraagt ook om gericht management. Met een grasrijk rantsoen is de energievoorziening van verse koeien bijvoorbeeld een aandachtspunt. De veehouders doen dan ook veel moeite om een hoge voeropname te realiseren.
‘Mooi hooi willen de koeien altijd vreten, zelfs als ze niet fit zijn’, ervaart Gerrit. Het zorgt voor een goede penswerking en verbetert de benutting van het rantsoen. Zo helpt het ons een hoge levensproductie te realiseren.

Lees het hele artikel in CRV Magazine

1 reactie

  1. 29 mei 2015 (Claudia) Schreef:

    Met zulke goede en lieve boeren is er blijvend toekomst voor de melkveehouderij in Nederland! Een voorbeeld mij en vele anderen!