Efficiënt én makkelijk te managen tegelijk

13
aug
2015
0
Reacties
Indexdraai Augustus 2015

Efficiënt melken met makkelijk te managen koeien past helemaal in deze tijd waarin alle productiefactoren op het bedrijf maximaal benut moeten worden. Fokkerij legt daarbij de basis voor het resultaat. De indexdraai van augustus 2015 biedt veehouders nieuwe stieren om een ijzersterke uitgangspositie mee op te bouwen.

Dat stieren als G-Force (Better Life Efficiëntie +10%) en Atlantic (Better Life Gezondheid +10%) zoveel gevraagd worden is niet verwonderlijk. Veehouders willen een veestapel fokken die efficiënt produceert en makkelijk te managen is. Goed nieuws dat op dit vlak het aanbod steeds sterker en qua bloedvoering breder wordt. Tekenend voor het sterke aanbod op het vlak van gezondheid is dat alle stieren in het persbericht voor uiergezondheid 104 of hoger scoren. Ook zijn ze alle vrij van het onlangs gevonden erfelijke gebrek CD (Cholesterin Defizit).

 

 Breed aanbod bij zwartbont

 

Reminder in beeld

Wd Reminder* staat zeer hoog in de NVI-ranglijst en is de ideale stier voor het fokken van een efficiënte, makkelijk te managen veestapel. Opvallend is daarbij zijn extreem hoge score voor uiergezondheid (119). Deze uierspecialist (112) vererft bovendien een goede vruchtbaarheid (104) en een zeer efficiënte melkproductie. Zijn scores voor zowel Better Life Efficiëntie als Better Life gezondheid zijn met +9% en +8% zeer hoog. Een gouden combinatie.

 

Riverboy in beeld

Ms Riverboy is absoluut top voor efficiëntie (+11%). Met +99 kg vet en eiwit en enorm hoge levensduur (+722 dagen) is hij ideaal om een probleemloze veestapel te fokken die in staat is tot hoge levensproducties. Net als Reminder is Riverboy een uierspecialist (110) met een superhoge uiergezondheid (115).

 

Bravo in beeld

Het Meer Bravo* is qua bloedvoering een interessante stier en is inmiddels ook al als stiervader benut. Bravo vererft een torenhoge efficiëntie én gezondheid (beide +9%), met een uitstekende melkproductie (+928 kg) én positieve gehalten (+0,08% vet en +0,02% eiwit). Bravo geeft een zeer goede uiergezondheid (114) en levensduur (+809 dagen) door. Met 106 geboortegemak is hij ook nog eens een uitstekende pinkenstier.

 

Final in beeld

Bouw Final* is een echte gezondheidsspecialist (+9%), met superscores voor uiergezondheid (110), geboortegemak (108) en klauwgezondheid (106). Final vererft een flinke melkplas (+1007 kg) die efficiënt geproduceerd zal worden. Bovendien geeft hij een uitstekend exterieur (110) door aan zijn nakomelingen, met zeer goede uiers (109). De vader van Final is Danno, die als InSire Topstier zeer veel gebruikt wordt.

 

Titanium in beeld

De zwartbonte Delta Titanium kreeg dochters aan de melk en die bevestigen zijn kwaliteiten. Ze zijn zeer gezond (+9%) en produceren bijzonder efficiënt (+7%). Titanium geeft een vlotte melksnelheid door aan zijn dochters (109). Ze beschikken over zeer goede benen (107) met opvallend gezonde klauwen (114). Titanium is hiermee een van de meest complete dochtergeteste stieren van dit moment.

 

 Hoge levensproducties voor roodbont

 

Tempest in beeld

Met Oldi Tempest* krijgt roodbont er een uitstekende gehaltestier bij (+0,09% vet en +0,09% eiwit). De melk zal bovendien geproduceerd worden uit zeer goede uiers (109). Tempest vererft bovendien een prima uiergezondheid (104) en klauwgezondheid (103), waardoor zijn dochters lang (+554 dgn) en probleemloos kunnen produceren.

 

Sam in beeld

De dochtergeteste Molenkamp Sam* kan veel goeds doen voor het rendement. Door de combinatie van een prima levensduur (+448 dagen), goede melkproductie (+743 kg melk) en fantastische uiergezondheid (111) is het een stier die in veel veestapels goed al passen. Zijn dochters beschikken over uitstekende benen (107) en produceren zeer efficiënt (+8%).

 

Aram in beeld

 

De Vrendt Aram kreeg zijn eerste dochterfokwaarden en die zijn uitstekend. Aramdochters beschikken over een zeer goed exterieur (108). Ze hebben een fraai type (109) en beste uiers (108). Verder zijn de dochters van Aram vruchtbaar (105) en ze hebben zeer gezonde klauwen (109). Ze produceren vetrijke melk (+0,23%) en tillen het gezondheidsniveau van de veestapel duidelijk op een hoger plan (+8%).

 

 

 Dirk versterkt mrij-selectie

 

Dirk in beeld

Bij mrij is het Vinkenhof 69 Dirk* die het goed doet in de indexdraai. Een stier die een prima gehaltenvererving (+0.32% vet en + 0,13% eiwit) koppelt aan een zeer hoge levensduur (+339 dagen) en een fantastische uiergezondheid (109)

 

 

*Vanaf maandag zijn alle stieren beschikbaar in de shop.

Bekijk hier alle resultaten van de indexdraai
Lees hier meer over de CRV resultaatwijzer