Dochtergroepen op CRV Koe-Expo demonstreren specifieke specialismen

6
mei
2015
5
Reacties
G-Force-dochters G-Spot, Ietje 40 en Birdy van Mts. van de Meulen-Algra uit Suwald
G-Force-dochters G-Spot, Ietje 40 en Birdy van Mts. van de Meulen-Algra uit Suwald

De CRV Koe-Expo, die gehouden wordt op 20 juni 2015, belooft een bijzondere editie te worden. CRV brengt acht dochtergroepen en een demonstratiegroep in de ring in de Brabanthallen in Den Bosch. De groepen zullen ook op de stand te zien zijn, waarbij ze ieder hun eigen specialisme tonen.

CRV hanteert vijf belangrijke resultaatthema’s voor de prestaties van de veestapel: efficiëntie, gezondheid, vruchtbaarheid, productie en levensduur. Deze thema’s zullen leidend zijn voor de wijze waarop de dochtergroepen aan het publiek getoond worden. Iedere groep krijgt een thema toegewezen dat past bij de specifieke kwaliteiten van de stier. Veehouders kunnen zo, aan de hand van het accent dat ze willen leggen in hun fokkerijkeuzes, bekijken wat de stieren in hun mars hebben. Bij ieder thema zal gedurende de dag bovendien in bredere zin aandacht besteed worden aan de nieuwste inzichten om de puntjes op de i te zetten ten aanzien van het management van de veestapel.

Efficiëntie
Bij het thema ‘Efficiëntie’ zullen Delta G-Force (Better Life Efficiëntie +10%) en Cookiecutter Mom Hunter (Better Life Efficiëntie +5%) hun dochters laten zien. Voor G-Force wordt het een bijzonder optreden. Omdat het de eerste keer is dat CRV van deze stier een dochtergroep in Nederland laat zien, zal er in de ring een extra grote groep van maar liefst 12 dieren verschijnen. Daarvan zullen op de stand 6 dieren te zien zijn bij het thema ‘Efficiëntie’. De andere 6 dieren verschijnen bij het thema ‘Levensduur’.

Els Korsten Fotografie460

Hunter liet in december nog een uitstekende dochtergroep zien tijdens de HHH-show in Zwolle en toont zijn dochters nu aan een breder fokkerspubliek.

Gezondheid
De dochters van Delta Atlantic en De Vrendt Reality zijn te zien bij het thema ‘Gezondheid’. Atlantic is met +10% Better Life Gezondheid een kampioen op dit gebied. Reality scoort zeer hoog op een aantal afzonderlijke gezondheidskenmerken, zoals klauwgezondheid (106), afkalfgemak (106) en uiergezondheid (103).

Realitydochter Jo 405 van Mts. G. en D. Hinsenveld-Guns uit Almelo

Realitydochter Jo 405 van Mts. G. en D. Hinsenveld-Guns uit Almelo

Vruchtbaarheid

Bij het thema ‘Vruchtbaarheid’ zijn de dochters van Camion vd Peul te zien, die 103 scoort voor dochtervruchtbaarheid. Daarnaast staat bij dit thema de demonstratiegroep fleckviehkruislingen. Naast het selecteren van stieren binnen een ras, kan ook het inkruisen een manier zijn om aan vruchtbaarheid te werken.

Productie
De dochters van Batenburg Stellando RF en Diepenhoek Rozello staan tentoongesteld bij het thema ‘Productie’. Stellando scoort een torenhoge Inet van €338, dankzij een prima melkproductie en zeer hoge gehalten. Hierdoor komt hij op een vererving van +106 kg vet en eiwit. Rozello scoort een mooie €232 Inet, dankzij een hoge melk- en eiwitvererving.

Levensduur
Het thema ‘Levensduur’ wordt opgeluisterd door de tweede groep van Delta G-Force en een groep van de MRIJ-stier Rivaal. G-Force scoort +475 dagen voor levensduur en Rivaal scoort +393 dagen. Beide stieren geven dochters die lang en zeer efficiënt kunnen produceren.

Rivaaldochter Woeste Polder Freddy 24 van J.W.P.L. Houbraken uit Bergeyk

Rivaaldochter Woeste Polder Freddy 24 van J.W.P.L. Houbraken uit Bergeyk

Gericht werken aan betere prestaties

In tabel 1 staan de gegevens van de dochtergroepen samengevat. De CRV Koe-Expo wordt een dag die zeer gericht zal laten zien hoe door middel van gericht (fokkerij)management de prestaties van de veestapel op een hoger plan gebracht kunnen worden.

Tabel 1 – Dochtergroepen tijdens CRV Koe-Expo 2015

  Better Life Efficiëntie Better Life Gezondheid

Tot.

Ext

NVI
G-Force
(Man O Man x Jordan)
ZB +10% +6% 107 230
Stellando RF
(Fidelity x O Man)
ZB (RF) +5% +2% 108 199
Hunter
(Man-O-Man x Shottle)
ZB +5% +6% 106 128
Atlantic
(Ramos x O man)
ZB +4% +10% 110 252
Rozello
(Sunrise x Shottle)
ZB +1% +5% 109 191
Reality
(Fiction x Gogo)
RB -1% +2% 106 90
Camion
(Fender x Goldwyn)
RB +7% +8% 109 214
Rivaal
(Rudolf x Matthijs)
MRIJ +7% +1% 108 182

 

5 reacties

 1. 07 mei 2015 (H.Gieling) Schreef:

  Een groep van camion?
  De stier staat niet meer op de kaart en dan een melksnelheid van 90!!!
  weggegooid geld.
  probeer een malse groep boerenkoeien van Fantasy te zetten.

  • 07 mei 2015 (CRV) Schreef:

   Camion staat niet meer op de kaart, maar is zeker nog verkrijgbaar in de shop. 🙂 Bekijk hier het aanbod.

   • 07 mei 2015 (H.Gieling) Schreef:

    U ontwijkt mijn vraag ,
    Een melksnelheid van 90, daar doe je geen ene boer een plezier mee!

    • 07 mei 2015 (CRV) Schreef:

     Melksnelheid is inderdaad een aandachtspunt. De levensduur en vruchtbaarheid van Camion spreken echter een grote groep veehouders aan, reden om hen Camion niet te onthouden. Voor Fantasy kwam deze CRV Koe-Expo nog wat te vroeg.

  • 16 mei 2015 (Timothy De Ruyck) Schreef:

   Die fokwaarden moet je toch met een korreltje zout nemen en je zeker niet blind staren op die individuele kenmerken.