Delta Alana fokt indrukwekkend nageslacht

categorie Algemeen
29
jun
2018
0
Reacties
Delta Alana
Delta Alana (90 punten), als 11-jarige gefotografeerd

Ze kalfde al zeven keer en heeft een indrukwekkende 114.864 kg levensproductie op haar naam staan. Vanaf het Delta-testbedrijf van de familie Vernooij in Schalkwijk ziet Delta Alana (Mascol x Lightning) haar nageslacht gestaag uitbreiden. En ook dat nageslacht maak indruk.

Eigenaar Arjen Vernooij vertelt over de 11-jarige Alana: ‘Ze wordt elk jaar beter! Ze heeft naast haar knappe uier ook beste klauwen. Sinds haar derde lactatie loopt ze elke UFF-wintershow mee in de kampioenskeuring en in 2014 deed ze mee aan de NRM.’ Niet voor niets werd ze in haar vierde lactatie excellent met 90 punten.

Grootmoeder van fokstier Allround

Ook Alana’s dochter Delta Alumette 4 (v. Jerudo) staat op het Delta-testbedrijf van de familie Vernooij. ‘Dat is een beste melkkoe, met een eiwitpercentage van maar liefst 3,64.’ Alumettes zoon, de roodbonte Hedra Allround (v. Riethill Chanel) staat op de roodbonte stierenkaart van CRV. Met een fokwaarde van 218 NVI staat deze kleinzoon van Delta Alana op de tweede plaats van de dochtergeteste stieren. Hij fokt efficiënte gezonde dochters met goede lichaamskenmerken en een goede score voor benen (107). De zeer productieve dochters (277 Inet) tonen breedte met mooie kruizen en kalven gemakkelijk af. Bovendien scoren ze hoog voor vruchtbaarheid (105).

Delta Alumette

Delta Alumette 4 (v. Jerudo), dochter van Delta Alana, moeder van Allround

 

Keuringsvedettes en fokkracht

Keuringssuccessen en het stiermoeder zijn zitten diep verankerd in de koefamilie van Delta Alana. Haar moeder is de bekende stiermoeder Alumette (v. Lightning) van Jan Kolff uit Woudrichem. Deze Alumette is ook de moeder van fokstier DCH Almighty. Alumette is weer de dochter van een koe met veel allure: Stadeldochter Suzan van Robert en Jacob de Craene uit het Vlaamse Evergem. Zij werd nationaal kampioene op de Agribex 2004. Ook het nageslacht van Delta Alana heeft zich in het keuringscircuit. Haar kleindochter Merwehoeve Alana 5 (zie foto) van vof De Groot in Herwijnen was onder meer kampioene op de HHH-show in 2016 en kampioene van de middenklasse op de NRM in 2017.

Alana

Merwehoeve Alana 5, kampioene HHH-show in 2016, kampioene middenklasse NRM 2017

 

Vele nazaten van Delta Alana in fokprogramma

Twee achterkleindochters van Delta Alana (kleindochters van Delta Alumette 4) worden op dit moment volop als donor benut op het Dairy Breeding Center in Wirdum. De roodbonte Delta Abiba is een Riverboydochter uit de volle zus van Allround. Haar oudere halfzus is de roodbonte Delta Fun P-dochter Delta Abby P. Van haar zijn op de Delta-satellietbedrijven al de eerste kalveren geboren. De combinatie met Ranger blijkt raak te zijn! CRV heeft een hoornloze roodfactor Rangerzoon met een outcross bloedvoering teruggekocht.
De familie van Delta Alana heeft bewezen de fokkracht vele generaties door te kunnen geven. Via de jongere generaties in het CRV-fokprogramma plukken de Nederlandse en Vlaamse veehouders er de vruchten van.