Alle kalveren in een ‘tijdmachine’ door merkeronderzoek

categorie Algemeen
27
dec
2019
1
Reacties
Maatschap Stellingwerff uit Friesland
Maatschap Stellingwerff uit Friesland

Sinds drie jaar laat maatschap Stellingwerff van alle vaarskalveren een merkeronderzoek doen om de merkerfokwaarde te bepalen. Hierdoor kunnen de Friese veehouders beter passende paringen maken en de beste fokdieren nauwkeuriger selecteren. Een duidelijk stijgende lijn in fokwaarden is het bewijs dat de theorie werkt in de praktijk.

‘We wilden weleens weten wat we op stal hadden’, antwoordt Jacob Stellingwerff op de vraag wat de drijfveer was om deel te gaan nemen aan Fokken op Maat. Inmiddels zijn merkerfokwaarden niet meer weg te denken uit het fokkerijbeleid op het bedrijf in het Friese Workum.

Jacob beheert het bedrijf in een maatschap met zijn broer Luitzen, vader Jacob en oom Sybren. De veehouders hebben 95 hectare grond in gebruik, waarop ze op dit moment 183 melk- en kalfkoeien en 78 stuks jongvee houden. Het afgelopen boekjaar waren de koeien goed voor een rollend jaargemiddelde van 10.566 kg melk met 4,40% vet en 3,48% eiwit.

 

Klok vijf jaar vooruit

‘We richten ons vooral op verhoging van het eiwitpercentage’, vertelt Jacob over het fokbeleid, waarover ook zijn vrouw Marije fanatiek meedenkt. De veehouders staven hun ambitie met cijfers uit het FokkerijOverzicht. De gemiddelde fokwaarde van de melkkoeien is berekend op –0,03% eiwit, terwijl die voor het jongvee uitkomt op +0,04%. Voor de drachtigheden gaat daar nog een schepje bovenop met een gemiddelde verwachtingswaarde van +0,08%.

Een groot deel van deze versnelling in genetische vooruitgang schrijven ze toe aan Fokken op Maat. ‘Fokken op Maat werkt als een tijdmachine. Voor kalveren zet je de klok als het ware vijf jaar vooruit, want de merkerfokwaarden van een kalf hebben dezelfde betrouwbaarheid als de fokwaarden van een derdekalfskoe’, legt Marije uit.

‘We hebben geen ruimte om te selecteren. Iedere vaars moet bingo zijn’

Elke vaars ‘bingo’

De jongveebezetting op het Friese bedrijf is door een samenloop van omstandigheden op dit moment krap. ‘Tegenvallers kunnen we ons dan ook niet permitteren. Elke vaars die aan de melk komt, moet bingo zijn’, geeft Jacob aan.

Met de inzet van SiryX, gesekst sperma, op hun beste dieren wil de maatschap Stellingwerff gericht meer vaarskalfjes fokken. Ook hierbij levert het gebruik van merkerfokwaarden toegevoegde waarde. De veehouders werken bij de pinken met het StierAdviesProgramma (SAP), dat het maken van paringen baseert op merkerfokwaarden. ‘Het SAP selecteert de pinken die het best passen in ons fokdoel en die insemineren we met gesekst sperma’, legt Marije uit.

 

Beter passende paringen

Daarbij zorgt het gebruik van merkerfokwaarden er ook voor dat de veehouders met beter passende paringen het risico op fouten flink beperken. ‘Een pink met een verwachtingswaarde van 102 voor melksnelheid kan zomaar een merkerfokwaarde van 96 scoren voor dit kenmerk’, geeft de boerin als voorbeeld. ‘Als je dat weet, paar je zo’n pink natuurlijk niet met een stier die de melksnelheid verlaagt.’

 

Fokkerij op koers met Fokken op Maat
Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV Fokken op Maat ontwikkeld.

 

Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal bijdraagt aan uw eigen fokdoel.

 

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf?
Kijk dan op www.crv4all.nl/service/fokken-op-maat of bel met CRV Klantenservice: 088 00 24 440.

1 reactie

  1. 01 januari 2020 (Jan Koopman) Schreef:

    Dit is geen nieuws maar reclame.