5 tips om binnen de marges uw rendement te vergroten

12
aug
2015
2
Reacties

Als bedrijfsuitbreiding onmogelijk is, hoeft dat zeker niet het eindpunt te zijn. Er zit namelijk meer potentie in de veestapel dan u denkt. Met slimme aanpassingen in het veestapelmanagement haalt u het verborgen rendement naar boven.

Fosfaatrechten zijn een beperkende factor voor veehouders die willen groeien. Wat kunt u doen om binnen de marges toch uw rendement te vergroten? CRV heeft een aantal handige instrumenten waar u uw voordeel mee kunt doen.

 1. Productieplanner
  Regeren is vooruitzien. En dat geldt ook voor het managen van uw veestapel. Een handig hulpmiddel hierbij is Productieplanner. Hiermee hebt u in één oogopslag inzicht in uw productie van de komende 12 maanden en u ziet precies wanneer het nodig is om bij te sturen. De voorspelling van Productieplanner helpt u om een goede liquiditeitsbegroting te maken en uw zuivelverwerker te voorzien van een nauwkeurige leveringsprognose.
 2. Sturen op fosfaat
  Velen hebben er al rekening mee gehouden: als de veestapel zou gaan groeien, zou het milieu het eerste knelpunt worden. Met de KringloopWijzer kunt u zelf sturen op fosfaat. U hebt de mineralenstroom perfect in beeld. Het merendeel van de gegevens wordt automatisch ingeladen. Zo bereikt u de optimale milieubalans van uw bedrijf binnen de gestelde regels. Een handige module, die u veel administratief werk bespaart.
 3. Haal meer uit uw veestapel
  Stel, uw veestapel heeft de grenzen van de groei bereikt. Voor extra koeien is geen ruimte. Maar u wilt toch uw rendement vergroten. Wat te doen? Kies dan voor koeien die gezonder zijn en hun voer efficiënter omzetten in melk.
  Met uw stierkeuze maakt u het verschil. CRV heeft twee fokkerijgetallen die u helpen om uw veestapel gezonder en efficiënter te maken. Door consequent te kiezen voor stieren die prima scoren voor Better Life Gezondheid en Better Life Efficiëntie bouwt u aan een veestapel die u extra rendement geeft.

  Voorbeeld
  Kiest u voor een stier met een score van +5% voor efficiëntie, dan hebt u een economisch voordeel van € 225,- in de levens van zijn dochters. Bij een veestapel van 100 koeien is uw voordeel € 22.500,-.
  Kiest u voor stieren met een score van +5% voor gezondheid, dan hebt u 2% minder ziekten bij de nakomelingen, wat u een besparing van € 80,- oplevert. Uw rendement bij een veestapel van 100 dieren is dan € 8.000,-.
 4. Minder jongvee aanhouden
  Steeds meer veehouders kiezen tegenwoordig voor het concept ‘Fokken met gesloten beurs’. Het principe is eenvoudig: de beste koeien van uw veestapel worden met SiryX geïnsemineerd, en de minste dieren met Belgisch witblauw. Zo boekt u genetisch het snelst vooruitgang en kunt u volstaan met minder jongvee. Met de meeropbrengst van de witblauwkalveren kunt u met gesloten beurs het gesekste sperma aanschaffen.
 5. Goed advies betaalt zich terug
  Uw veestapel is het kloppend hart van uw bedrijf. Daar hebt u het beste mee voor. CRV is graag uw sparringpartner voor veestapelmanagement. Of het nu gaat om de gezondheid van uw dieren, fokkerijvraagstukken of vruchtbaarheid, er staat altijd iemand van CRV voor u klaar om u verder te helpen. Goed advies loont en helpt u meer uit uw veestapel te halen. En dat is extra lucratief als de omstandigheden de beperkende factor zijn.

2 reacties

 1. 12 augustus 2015 (Ron Olsthoorn) Schreef:

  Wat zijn je beste fokkoeien?
  Koeien die op mijn bedrijf de hoogste lw. hebben.
  Of de koeien met de hoogste inet?
  En waarom!!!!!!

  Groet Ron.

  • 13 augustus 2015 (CRV) Schreef:

   Wanneer we alleen over productie praten zijn de hoogste Inet-koeien de beste fokkoeien. In Inet wordt de erfelijke aanleg voor productie weergegeven. De koe zal de helft daarvan doorgeven aan haar nakomelingen (de andere helft komt van de vader van het kalf). De koe met de hoogste lw kan wel een koe zijn die het hoogste saldo geeft, maar het is niet zeker dat ze die kwaliteiten ook doorgeeft aan de volgende generatie.