Veel topkalveren op Delta Satellietbedrijven

categorie Fokwaarden
31
mrt
2017
2
Reacties

Een groot deel van de vrouwelijke genetische topkalveren in Nederland en Vlaanderen is te vinden op de Delta Satellietbedrijven. Wilt u ook zulke toppers op uw bedrijf? Met embryo’s uit het Delta Satellietprogramma is dat binnen handbereik.

Op basis van merkertesten maakte CRV een top 500 op basis van nvi van de kalveren die in 2016 werden geboren in Nederland en Vlaanderen (zie tabel). Natuurlijk staat een groot deel van deze toptalenten bij CRV, in de zogenaamde Delta-nucleus. Wij gebruiken deze topdieren om zo de beste nieuwe stieren te kunnen fokken. In totaal staat 24 procent van de toppers bij CRV, met een gemiddelde nvi van 315. De dieren in onze nucleus worden aangevuld met de toppers die zijn geboren op de Delta satellietbedrijven of aangekocht op bijvoorbeeld veilingen.

Top 500 van beste vaarskalveren in Nederland en Vlaanderen,
geboren in 2016, op basis van nvi
Eigenaar Aandeel Gemiddelde nvi
 CRV  24  315
 Delta Satelliet-bedrijven  38  302
 Overige bedrijven  38  302

 

Genetische vooruitgang 
De deelnemers van het Delta Satellietprogramma gebruiken embryo’s uit het fokprogramma van CRV. De allerbeste kalveren die daaruit worden geboren, op basis van de merkertest, koopt CRV weer terug. De overige kalveren blijven op het melkveebedrijf en zorgen daar veelal voor een grote sprong in genetische vooruitgang. Van die ‘overige kalveren’ behoorde in 2016 38 procent tot de top 500 van beste kalveren. Deze dieren hebben een gemiddelde nvi van 302. Geregeld worden uit deze Satelliet-kalveren opnieuw embryo’s gewonnen. Ook houdt CRV hun nakomelingen in beeld voor het Delta-fokprogramma.

Merkertesten tonen toppers
De overige topkalveren uit 2016 staan op overige bedrijven. Dit zijn veelal bedrijven die fors investeren in fokkerij. Deze 38 procent van de toppers behalen gemiddeld ook een nvi van 302. Veelal laten deze bedrijven merkertesten van de kalveren uitvoeren in het kader van deelname aan FokkerijData Plus of Fokken op Maat. De merkertesten brengen geregeld onbekende koefamilies van een hoog genetisch niveau aan het licht. Voor CRV kunnen deze dieren ook interessant zijn om toe te voegen aan het fokprogramma.

Deelnemer worden aan het Delta Satellietprogramma? Hier vindt u meer informatie.
Wilt u uw kalveren laten merkeren om toptalent aan het licht te brengen? Lees meer over merkertesten.

2 reacties

 1. 03 april 2017 (mts Hoek Spaans) Schreef:

  Op basis van gnvi is dat logisch , er wordt door geteld, zonder dat er iets bewezen is.
  Er zijn al voorbeelden van hoge gnvi, die maar 77 punten kregen.
  Bij ons is de productie zeker niet hoger van de hoge gnvi .

  • 03 april 2017 (CRV) Schreef:

   Beste maatschap Hoek Spaans,
   NVI is een samengesteld kenmerk van productie, exterieur en gezondheidseigenschappen. 8 Jaar ervaring met genomic fokwaardeschatting bij kalveren met daarbij 65% betrouwbaarheid leert ons dat dit een goede voorspelling is van de prestaties van het dier op latere leeftijd. Dit wil echter niet zeggen dat dit altijd perfect uitkomt.