Interessante lezingen en huldiging mrij-koe van het jaar

7
mrt
2017
0
Reacties

De Vinkenhof Danielle 95 werd afgelopen vrijdag gehuldigd als mrij-koe van het jaar. Tijdens de drukbezochte mrij-dag in regio Zuid-West werd de koe van de familie Vink uit Groot-Ammers in het zonnetje gezet.

In zijn lezing ‘Aan de slag met genomics bij mrij’ vertelde Sander de Roos, manager Global Productmanagement van CRV, over de voortgang van genomics bij het mrij-ras. ‘Om met genomics een veel hogere betrouwbaarheid te behalen dan met gewone fokwaarden, is een grote referentiepopulatie nodig’, legt Sander uit. CRV is begonnen met het genotyperen van 600 mrij-fokstieren. Dit maakt de betrouwbaar van genomics ten opzichte van gewone fokwaarden 5 tot 10 procent hoger. ‘Om die betrouwbaarheid verder te laten stijgen, moet de referentiepopulatie toenemen. Dat kan door koeien toe te voegen’, vertelt Sander. Dat is dan ook de volgende stap die CRV gaat zetten.

Stierenpresentatie
Henk Verhey, fokkerijspecialist bij CRV, liet vervolgens het mrij-fokprogramma van CRV zien. Hij presenteerde een achttal stieren (zowel fokstieren als jonge stieren) met fokwaarden en dochterfoto’s. Na het ochtendprogramma en de lunch bezochten de deelnemers het melkveebedrijf van Jeanette en André Vink in Groot-Ammers. Zij melken 135 mrij-koeien, met een rollend jaargemiddelde van 7989 kg melk, met 4,41% vet, 3,86% eiwit, 352 kg vet en 309 kg eiwit én zijn eigenaar van de mrij-koe van het jaar 2016.

Huldiging Danielle
De Vinkenhof Danielle 95 werd onder grote belangstelling gehuldigd als mrij-koe van het jaar 2016. Danielle 95 is ook stiermoeder voor CRV. Haar Rivaal-zoon De Vinkenhof River komt binnenkort bij CRV beschikbaar als InSire Topstier. De koe van de familie Vink uit Groot-Ammers, combineert een hoge productie met best exterieur en prima gezondheidskenmerken. Ze is net begonnen aan haar vijfde lactatie, waarin ze in de eerste 100 dagen ruim 40 kg per dag produceerde. Haar exterieur is gewaardeerd met 91 punten voor av, met 94 uier.

De familie Vink uit Groot Ammers is trots op haar Danielle, mrij-koe van het jaar 2016

De familie Vink uit Groot Ammers is trots op haar Danielle, mrij-koe van het jaar 2016

Mrij-dag Oost op 15 maart
Voor mrij-liefhebbers in Oost Nederland is een mrij-dag met een vergelijkbaar programma gepland op woensdag 15 maart. Deze dag, georganiseerd in samenwerking met studievereniging MRIJ-Oost, is in Geesteren (Gld.).
Locatie: ‘De Melktap’, Nettelhorsterweg 21 te Geesteren (Gld.). Aanvang: 10.40 uur.
Tijdens het middagprogramma bezoeken we het bedrijf van Bert en Hermien te Winkel in Ruurlo. Zij melken 63 mrij-koeien met een rollend jaargemiddelde van 6395 kg melk, met 4,40% vet en 3,79% eiwit.
Meer informatie kunt u verkrijgen bij jan.hendriks@crv4all.com.