CRV introduceert fokwaarde intelligentie

categorie Fokwaarden
1
apr
2021
1
Reacties
Intelligentie: Delta Smarty
Delta Smarty heeft een fokwaarde van 112 voor de nieuwe CRV-fokwaarde Intelligentie

CRV introduceert tijdens de indexdraai van april de nieuwe fokwaarde ‘intelligentie’. Hiermee kunnen veehouders effectief fokken op intelligente koeien.

‘Iedere veehouder weet dat er verschil is in intelligentie tussen koeien. De ene koe leert nieuwe dingen veel sneller aan dan de andere’, vertelt Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement bij CRV. ‘Uit onderzoek blijkt dat deze verschillen voor een belangrijk deel genetisch bepaald zijn. Dit betekent dat het mogelijk is om op intelligentie te fokken. De erfelijkheidsgraad is 38 procent, wat vergelijkbaar is met die van melkproductie.’

 

Voordelen voor veehouder

‘Intelligente koeien bieden veehouders veel voordelen’, legt Vissers uit. ‘Denk maar eens aan het moment dat een vaars afkalft. Ze moet dan leren hoe ze wordt gemolken en de krachtvoerautomaat te gebruiken.’ Vissers ziet in de toekomst nog meer voordelen. ‘De ontwikkeling van het koeientoilet kan een aanzienlijke verlaging van de ammoniakemissie opleveren. Daarvoor is het wel nodig dat koeien leren hoe ze dat toilet moeten gebruiken.’
Overigens is intelligentie een optimumkenmerk. ‘Het is natuurlijk niet wenselijk dat de koeien slimmer worden dan de veehouder’, aldus Vissers. Praktijkervaringen moeten uitwijzen waar het optimum ligt.

 

Relatieve fokwaarde

De fokwaarde intelligentie is een relatieve index met een gemiddelde van 100, waarbij een score boven de 100 staat voor slimmer dan gemiddeld en een score onder de 100 minder slim dan gemiddeld. Uit een eerste testberekening blijkt dat de verschillen tussen stieren aanzienlijk zijn. Zo scoort de roodbonte Delta Smarty (zie foto) een fokwaarde van 112 terwijl de zwartbonte Delta Goofy niet verder komt dan 92. Vanwege zijn hoge fokwaarde op dit kenmerk, voegen we Delta Smarty na de indexdraai toe aan ons stierenaanbod.

Stiermoeders gezocht

Omdat het kenmerk Intelligentie niet systematisch wordt vastgelegd in managementsystemen, hebben we geschikte stiermoeders voor dit kenmerk onvoldoende in beeld. Heeft u een bovenmatig intelligente koe in uw stal? Meldt haar dan aan voor merkeronderzoek en wie weet gebruiken we haar voor ons fokprogramma.

Meer informatie over het fokken op intelligentie en het aanmelden van stiermoeders is te vinden op deze speciale webpagina.

1 reactie

  1. 01 april 2021 (sjoerd visser) Schreef:

    superaktie, heb er heerlijk om gelachen