Informatie over kappa-caseïne E bij holsteinstieren

categorie Fokwaarden
14
aug
2017
2
Reacties

Naast de A- en de B-variant van kappa-caseïne, gaat CRV bij haar holsteinstieren ook vermelden welke stieren de E-variant vererven. Aanleiding hiervoor zijn recente publicaties waarin het verband gelegd wordt tussen deze eiwit-variant en een minder goede stremming van melk bij de bereiding van kaas.

In praktijk is er geen sprake van een probleem, onder andere omdat er meerdere manieren zijn om melk goed te laten stremmen en doordat de melk van verschillende caseïne-types gemengd wordt verwerkt. CRV wil echter volledig zijn in haar informatievoorziening en daarom wordt voortaan de E-variant van kappa-caseïne toch vermeld.

Uitgebreidere informatie over kappa-caseïne is hier te lezen. In dit document staat tevens de geactualiseerde stierinformatie met betrekking tot kappa-caseïne, bèta-caseïne, haplotypes en hoornloosheid.

 

2 reacties

 1. 17 augustus 2017 (A. Lutke Willink) Schreef:

  Ik hecht er erg veel waarde aan dat deze gegevens ten alle tijde actueel en centraal beschikbaar zijn !!!

  • 18 augustus 2017 (CRV) Schreef:

   Beste heer/mevrouw Lutke Willink,
   Na elke indexdraai wordt deze lijst geactualiseerd met de stieren die nieuw zijn in ons aanbod. De lijst is steeds op onze site te vinden. We publiceerden voorheen al informatie over haplotypes, hoornloosheid en kappa‐ en bèta‐caseïne. De publicatie van dragers van de
   E‐variant van het kappa‐caseïne‐eiwit is hier recent aan toegevoegd.